Voor de reconstructie van de Parallelboulevard is meer geld nodig. | Foto: WS
Voor de reconstructie van de Parallelboulevard is meer geld nodig. | Foto: WS

Meer geld voor Parallelboulevard

Algemeen Politiek

De reconstructie van de Parallelboulevard blijft een omstreden project. Vooral ook door de grote omvang en de impact op de omgeving, voor de omwonenden en op de Noordwijkse economie. Het doorwerken tijdens de zomermaanden bleek reden tot veel overleg. Vooral ondernemers en evenementenorganisaties bleken hier tegenstanders van te zijn.

Inmiddels zijn er weer nieuwe inzichten op tafel gebracht. Wel zal er nu in fases worden gewerkt Een feit was en blijft dat er ook nog een verschillend wordt gedacht over het experiment van het aanbrengen van een drain die wordt ingezet tegen mogelijke toekomstig regenwateroverlast.

Deze drain komt onder vrijwel de gehele Parallelboulevard tussen het Palace- en het Vuurtorenplein. Op ongeveer 6 à 7 meter onder straatniveau. Het ontwerp maakt het volgens het college mogelijk in de toekomst de grondwaterstand op een hoger of lager peil in te stellen.

Het is dan de bedoeling dat het schone drainagewater in de watergang van het Vinkenveld gaat worden geloosd. Het duinzand onder Noordwijk aan Zee is daarmee naast afvoersysteem ook een opslag voor hergebruik van regenwater.

Op 14 juli wordt de gemeenteraad bijgepraat over de vorderingen die er inmiddels zijn gemaakt richting de uitvoering van het project. En daar zal dan ook extra geld beschikbaar moeten worden gesteld. Want er is ook nog het probleem rondom stikstof De Parallel Boulevard ligt tussen twee stikstof gevoelige Natura 2000 gebieden. Onderzoek heeft aangetoond dat de geldende stikstof norm door de eerdere plannen zal gaan worden overschreden. En dus zal ook daar aanpassing nodig zijn.

Door het project Parallelboulevard in vier fases uit te voeren, kan per fase worden gezocht naar een oplossing van de stikstof of mogelijk met beperkte maatregelen binnen de norm worden gebleven.

De beoogde fases zijn eerst aanleg van de drain en de herinrichting van Parallelboulevard. Dan herinrichting van het Palaceplein. Hierna de beurt aan De Grent en tenslotte de aanleg van een rotonde en herinrichting van delen van het Vuurtorenplein en het Wantveld.

Uit de krant