Maja van Hall ontvangt koninklijke onderscheiding | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Maja van Hall werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.  | Foto: krolFoto
Maja van Hall werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. | Foto: krolFoto (Foto: )

Maja van Hall ontvangt koninklijke onderscheiding

Burgemeester Wendy Verkleij heeft op vrijdag 5 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw M.L (Maja) van Hall-Blom.

Maja Van Hall-Blom was in de jaren zestig een van de eerste Rooie vrouwen, een organisatie die zich inzette voor de emancipatie van vrouwen. Zij legde mede de basis voor verdere verzelfstandiging van vrouwen.

Zij is sinds 1955 actief als kunstenares en woont en werkt sinds 1972 in Noordwijk. Zij maakte beelden, vaak met een kritische blik naar de maatschappij, zoals met de figuur van de stofzuigende vrouw (Sloofje) uit 1967 en de Filosloof uit 2003. In 1969 won zij samen met de Jules Vermeire, een Belgische beeldhouwer, de Jacob Hartogh Materiaalprijs. In de jaren zeventig veranderde haar werk en maakte zij ingebonden figuren in brons. Vanuit deze beelden ontwikkelde zij een meer gestileerde vormtaal die grote en krachtige beelden opleverde. In de jaren 80 werd zij een van de iconen van de Nederlandse beeldhouwkunst en was zij een rolmodel voor haar vrouwelijke collega’s. Via haar werk gaf zij de vrouwenemancipatie een gezicht.

Naast het vervaardigen van kunstwerken heeft mevrouw Van Hall-Blom ook vrijwillig (bestuurs)functies vervuld. Zij zat o.a. in de Adviescommissie beeldende Kunsten van de gemeente Utrecht, was jurylid beeldhouwen voor de Prix de Rome en jurylid voor de Charlotte van Pallandtprijs. Voor Charlotte van Pallandt was zij een goede vriendin en later ook mantelzorgster.

In haar woonplaats Noordwijk stelde zij regelmatig haar woning open voor publiek tijdens (kunst)evenementen. Zij ontving van toenmalig burgemeester Rijpstra in 2018 de Zilveren vuurtoren voor haar werk en verbondenheid met Noordwijk.

Mevrouw Van Hall-Blom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse beeldhouwkunst en heeft daarmee ook de vrouwenemancipatie in Nederland bevorderd. Zij wordt gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd” en die “werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben”.

Gezien de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>