Een modern systeem helpt bij het water geven aan de vegetatie op Calorama. | Foto: PR
Een modern systeem helpt bij het water geven aan de vegetatie op Calorama. | Foto: PR

Watermanagement op landgoed Calorama

Algemeen

De afgelopen zomers waren extreem droog. En ook dit jaar is er nog maar weinig regen gevallen. Ook op Landgoed Calorama is de droogte goed merkbaar. Zeker voor de aanplant van de meer dan dertig nieuwe bomen is het heel belangrijk om voldoende water beschikbaar te hebben. Daarom worden er op het landgoed sinds vorig jaar sensoren gebruikt die nauwkeurig de bodemvochtigheid monitoren.

Samen met het bedrijf Beacon Fields uit Noordwijk zijn op verschillende plekken in het park meerdere sensoren geplaatst. Directeur Robert Kraayvanger van Beacon Fields: “Op afstand kan via de mobiele telefoon constant de vochtigheid van de bodem bekeken worden en dus op tijd water gegeven worden”

Het bestuur van stichting Landgoed Calorama is er erg mee geholpen: “Het is ontzettend fijn om precies te kunnen zien waar het water het hardst nodig is. Cruciaal voor de jonge bomen, maar ook om te voorkomen dat teveel water wordt gegeven op plekken waar het minder nodig is. Zo blijven we de droogte de baas en houden we op een duurzame manier het park in goede conditie”.

Als onderdeel van de renovatie van het landschapspark worden er de komende maanden nog meer herstelwerkzaamheden verricht op het landgoed. De voortgang is te volgen via www.calorama.nl

Uit de krant