Janus blijft gewoon op het Vuurtorenplein. | Foto: Archief
Janus blijft gewoon op het Vuurtorenplein. | Foto: Archief

Duinlandschap rond Vuurtoren voorlopig geschrapt

Algemeen Politiek

‘Old Soldiers Never Die’, merkte Peter van Bockhove op richting Hans Knapp. Dit naar aanleiding van de inbreng van de voormalig militair tijdens de bij herhaling oplaaiende discussie over het Vuurtorenplein. Waarbij een strijdlustige Hans Knapp (VVD) een opzienbarend amendement indiende. Omdat hij wilde voorkomen dat de raad direct al een bindende uitspraak deed over de toekomst van het Vuurtorenplein.

Voorlopig wilde Knapp het concrete voorstel over een duinlandschap van tafel. Hij betoogde meer heil te zien in een door politiek en inwoners breed gedragen visie over dit belangrijk stukje Noordwijk. De plannen van het college behelzen een duinlandschap en daarnaast een geheim te houden bedrag uit de pot Nuon-gelden. Om hiermee de panden aan te kopen en de plannen uit te voeren. Hans Knapp zag het als een taak van het college van B&W om eerst een groter draagvlak te verwerven. Wat echter het snel verwerven van de winkelpanden niet in de weg zou mogen staan. Hij lanceerde een amendement waarin dit duidelijk en compleet met budget werd omschreven.

Niet alleen

De VVD stond met hun kritiek op het voorstel niet alleen. Ook D66 vroeg bij monde van Dick Gutlich om uitstel van besluitvorming over de toekomst van het plein. Over, zoals hij het noemde, ‘een stuivend duinlandschap zonder menselijke dynamiek’. Alle partijen deden hun zegje waarbij discussie uiteindelijk verzandde na het aankondigen van een motie. Die moest voorzien in het al of niet herplaatsten van de fontein met het beeld dan de Romeinse god Janus. Die werd gezien als de god die de hemelpoort opende of sloot.

De twee gezichten die deze godheid kenmerkt, kenmerken inmiddels ook een aantal partijen in de Noordwijkse gemeenteraad in de discussie over het Vuurtorenplein. Enerzijds concreet eens met dit collegevoorstel, anderzijds pleitend voor inbreng van de inwoners bij de omgevingsvisie. Het terloops geuite voorstel van Bruisend Noordwijk om de fontein zo nodig op de Brink te herplaatsten zorgde wel voor commotie op de sociale media maar mag bepaald niet als serieus worden gekenmerkt.

Overleg

Theo Alkemade (CDA) en Gerben van Duin (PUUR) pleitten opnieuw voor overleg met de eigenaar over de wens om de eigendomsrechten te verwerven. Van Duin wees fijntjes op het gemak waarmee diverse partijen het bestaande plein in een duinlandschap wilden omtoveren. Hij benadrukte nog eens de waarde van de monumentale muur aan de zuidzijde van het plein.

Wethouder Roberto ter Hark wees er opnieuw op dat de eigenaar recentelijk nog te kennen heeft gegeven zich niet te kunnen vinden in plannen van de gemeente Noordwijk en hele andere plannen met zijn eigendommen heeft. Hij noemde de voorgelegde notitie een voorschot op discussie en inspraak rondom dit onderwerp. Hij benadrukte dat het hier echter slechts ging om de financiële ruimte om daadkracht te kunnen tonen als de situatie daarom vraagt.

Zijn partijgenoot Hans Knapp stelde een beperkt draagvlak voor de door het college gelanceerde plan tot herinrichting van het gebied. Hij opperde noodzaak van bredere steun maar begreep wel dat het mogelijk verwerven van de winkelpanden hierdoor niet mag worden vertraagd. Daartoe achtte hij het beschikbaar stellen van een werkbudget noodzakelijk en hij diende daartoe het amendement in.

De gemeenteraad amendeerde daarop unaniem het college voorstel en besloot een voorbereidingskrediet ter beschikking te stellen van € 125.000 te dekken uit de reserve grondbedrijf. Zodat het voorgestelde duinlandschap voorlopig nog van tafel is verdwenen.

Uit de krant