Afbeelding

De duif van Zadkine

Algemeen Pastorale column

Afgelopen weekend was het Pinksteren. De musea openden Tweede Pinksterdag voorzichtig weer hun deuren, ook het Maritiem Museum in Rotterdam. Naast dat museum staat het beroemde beeld van Zadkine ‘De verwoeste stad’. Het beeld herinnert aan het bombardement op het centrum van Rotterdam op 14 mei 1940 en herdenkt de slachtoffers.

Het beeld heeft een band met Pinksteren. Pinksteren is het feest, dat God een thuis vindt bij ons. Pinksteren is het feest van de Geest. In de Bijbel wordt die beschreven als een duif, die neerdaalt uit de hemel.

Toen in 1953 het beeld van Zadkine werd onthuld door het wegtrekken van een doek, vloog een duif daaronder verschikt vandaan. De duif had zich genesteld in het grote gat van het de handen ten hemel heffende beeld van een mens. Uitgerekend waar het verwoest hart zich bevond, woonde de duif.

Toen de duif wegvloog, reageerde Zadkine ad rem. De duif was een prachtig symbool van zijn wens dat op de plek waar alleen maar verwoesting, dood en verderf bestond, nieuw leven zich zou manifesteren. “De duif”, zei hij, “was niet voor niets het symbool van de Geest!”

De duif, reinheid en vredelievendheid, daalt neer. De Geest vindt een thuis bij ons, zoals met Pinksteren wordt gelezen.

De Geest en een thuis vinden. Vanuit de Geest mogen ook wij thuis zijn. Een thuis om even op adem te komen in de hectiek van ons bestaan.

Ondanks dat de Corona-maatregelen versoepeld zijn, hebben we nog steeds te maken met beperkingen. Een quarantaine, die langer duurt dan 40 dagen. Ons woord quarantaine vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw, toen tijdens de pestepidemie de schepen veertig dagen (quaranta giorni) voor de haven van Venetië moesten wachten.

Hoe pijnlijk en kwetsbaar deze tijd voor velen van ons ook is, we kunnen ons ook de kans te baat nemen om stil te staan bij het leven, dat we zo gewoon zijn gaan vinden.

Een thuis om even op adem te komen in de hectiek van ons bestaan.

Joost de Bruijn

pastor jong en oud Prot. Gem. Noordwijk

Uit de krant