Reünie | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Reünie

In mijn agenda staat 6 juni met een groot kruis, op die datum was een reünie van oud-leerlingen van de Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Lisse gepland. Kan dus ook niet doorgaan! Toch is het leuk om even stil te staan bij wat er van de klasgenoten van examenjaar 1962 is terechtgekomen. Van de 39, op de jaarlijks genomen klassenfoto, zijn er 6 overleden.

Hoewel lang niet van allemaal, weet ik van velen de levensloop. Verreweg de meesten moesten, twee dagen na de examenuitslag, linea recta in militaire dienst. Daarna begon het echte leven pas. In die tijd kon je nog “voor je eigen” beginnen. We waren er voor opgeleid. Sommigen wel met vier talen. Deze generatie ging de wereld in.

Frits ging naar Zweden, verkocht er bollen, vaste planten en later ook steeketiketten: bracht ook wat op.

Nic ging in de kartonnage, leerde eerst het fabricage-proces en verkocht later de dozen voor bollen en bloemen.

Aad kwam bij zijn vader in de zaak, reisde naar Amerika en later Oost-Europa. Is helaas overleden.

Rein ging met het Volkswagentje naar Duitsland, leerde ze daar hoe de Rijnsburgers het deden in de broeierij en bediende later de hele wereld met z’n bollen.

Wout kwam uit een oud bollen-geslacht, maar zag het toch niet helemaal zitten. Ging later in de lingerie; was altijd al z’n hobby!

Piet kwam uit Groningen. Van een familie die pootaardappelen teelde. Werd van huis gestuurd om bollen te leren telen. Dat leek zo geweldig. Heeft het maar een paar jaar volgehouden.

Nic kwam uit Noord-Holland, had veel gevoel voor de teelt en de nieuwigheden. Zoons zagen het niet zitten.

Jan werd door z’n vader naar Italië gestuurd. De taal leer je vanzelf. Gladiolen willen ze altijd wel.

Opvallend veel Noordwijkerhouters, Jan, Henk, Nico, Wim, Kees, Bert en Aad bleven thuis. Die zagen met de komst van de Europese Unie en het wegvallen van de grenzen genoeg expansie dicht bij huis. Lang niet allemaal heb ik ze benoemd, hopelijk later.

Na het oprakelen van allerlei herinneringen, was het toch leuk om in dezelfde week een telefoontje uit Milwaukee en uit Oslo te krijgen! 

Aad van Ruijten

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>