Afbeelding

Droogte

Algemeen Bollenpraat

Het is nog maar een paar maanden geleden, dat we bij Zwolle over de IJsselbrug reden en zagen dat de uiterwaarden compleet onder water stonden. Hoe snel is dat veranderd. Aan beide oevers groene weiden en grazend vee.

Als gevolg van de natte winter en het uitblijven van vorst zijn de kleigronden, bestemd voor uien, aardappelen en bieten, kogelhard geworden. Zonder beregenen gaat het zaaien bijna niet. U zult zich afvragen wat ons dat aangaat. Omdat onze bollen ver weg staan en we er bijna wekelijks een bezoekje brengen, zijn we heel betrokken bij het wel en wee van onze contractgevers. Geen jaar is hetzelfde, onze kennis van de bollenteelt en hun kennis van de grond moeten goed samengaan. Het voordeel van bollen telen bij een akkerbouwer is het feit dat verse grond in ruime mate voorhanden is. De percelen zijn ook veel groter, zodat de mechanisatie maximaal benut kan worden.

Omdat tulpen niet diep wortelen, zijn ze uiterst gevoelig voor droogte. Je moet ze wel eindeloos blijven beregenen om ze aan de praat te houden. Narcissen kunnen wel wat meer hebben, ze kunnen alleen niet in netten geteeld worden, omdat ze, bij het rooien, niet van het net los te krijgen zijn. Hyacinten is het moeilijkste verhaal, die kan je na de bloei niet meer beregenen. Het gevaar van smet is veel te groot. Beter een kleine bol dan een rotte!

Heeft de Bollenstreek last van de droogte? Vast wel, maar hier worden de bollen bijna niet beregend. Het vertrouwen in de opdrachtigheid van de grond is nog steeds zo groot, dat veel kwekers het nalaten. Zal de huidige droogte groeischade opleveren? Een topoogst kan het niet meer worden, zeker als de beruchte “Pinksterbrander” ook nog komt. We hebben al een paar andere branders gehad. Ben ik nu te somber? Misschien hep dit nadeel ook een voordeel!

Aad van Ruiten

Uit de krant