Afbeelding

Politiek machteloos in Strandrupsdiscussie

Algemeen

´Geef ons alstublieft tijd en ruimte. Want we kunnen vandaag echt nog geen duidelijkheid geven´. Dat was de smeekbede van burgemeester Verkleij richting de Noordwijkse politiek. Die zich tijdens een Rondetafelgesprek vragend uitsprak over de problemen rondom de zogenaamde Strandrups. Het voertuig, inmiddels zonder rupsbanden, wat door de stichting Outdoor For Disabled wordt ingezet om mensen met beperkingen een heerlijk dagje op het strand te bezorgen.

´Er is werkelijk niemand die er ook maar iets van begrijpt´. Dat was de strekking van de inbreng van de genoemde stichting, die via woordvoerder Thomas Steenvoorden een doortimmerd en voor iedereen begrijpelijk verhaal aan de gemeenteraad liet horen. Met daarin o.a. de oplossing om de stichting een doorlopende evenementenvergunning te verlenen. Zodat in de geest van Bloemencorso en carnavalsoptocht dit bijzonder voertuig toch op het strand kan worden ingezet.

Openbare weg

Dat is waar het allemaal om draait. Het Noordwijkse strand is gekenmerkt als openbare weg. De Dienst Wegverkeer kan en wil voor het huidige voertuig geen vergunning voor de openbare weg afgeven. Dat zou gek genoeg wel kunnen wanneer er een aanhangwagen aan gekoppeld zou worden. Een suggestie die door Steenvoorden uit veiligheidsoverweging verworpen werd. Ook de politiek zag het voordeel en de veiligheid daarvan niet van in.

Proefproces

Vanuit de VVD liet Hans Knapp weten dat volgens zijn inzicht slechts een gang naar de rechter de oplossing kan brengen. Gewoon het strand op met de mogelijkheid dat de politie bekeurt en dan de rechter vragen om een uitspraak.

Gerben van Duin (PUUR) toonde zich daar geen voorstander van. De voormalig wethouder liet de geschiedenis nog eens de revue passeren. Hij wilde nu op zoek naar de geest van de regel waarbij de veiligheid van gebruikers en strandbezoekers gewaarborgd is en mensen met beperkingen een mooie dag op het strand wordt geboden.’ Laten we hier alstublieft geen juridisch steekspel van maken. Laat u ook niet verleiden om in de langdurige technische discussie te verzanden en met rare dingen te komen zoals aanhangers.’

Schimmig

Het bleef in feite allemaal, zeker voor de neutrale toehoorders, uiterst schimmig. Ook op diverse eenvoudige vragen die door de politiek werden gesteld kwamen nauwelijks verhelderende antwoorden. Zoals op de vraag van Kim van Eeden(LSN) wat de voor of nadelen zijn van het strand als openbare weg. Of die van Alien Alkemade CDA: ‘Waarom in het Westland wel en in Noordwijk niet? Voorzitter Koppel bestempelde dit als zogenaamde technische vragen wat dan ter zijner tijd met een schriftelijk antwoord kan worden afgedaan.

Jan Janson (PvdA) wond er geen doekjes om.’We willen een snelle en een voor eens en voor altijd geldende oplossing. Zodat we voorlopig 10 jaar normaal op het strand kunnen rijden. En geen onzin met aanhangwagens of iets dergelijks alleen voor de show.’ Daarin vond hij Karel van Herwaarde (D66), die een rechtszaak een koninklijke oplossing noemde, aan zijn zijde.

‘Gek geworden’

Hoewel heel duidelijk werd dat er ambtelijk nauwelijks kansen worden gezien om het huidige voertuig te laten rondrijden vroeg de burgemeester aan de vergadering toch om respijt: ‘Er ligt een tsunami aan stukken, voorstellen en ideeën. Wij willen allemaal hetzelfde, een totaaloplossing. Helaas gaan wij dit probleem vanavond niet eventjes oplossen. En ik kan u nu ook geen duidelijkheid geven. We hebben tijd en ruimte nodig om met elkaar na te denken hoe we tot die oplossing komen. Het Openbaar Ministerie speelt daarin inderdaad een belangrijke rol’, aldus burgemeester Verkleij.

Het veelzeggende slotakkoord was voor Thomas Steenvoorden: ’We zijn met elkaar toch echt gek geworden als we menen dat het strand een openbare weg is’.

Uit de krant