Afbeelding
Foto: thv

Flex

Algemeen Bollenpraat

Lang geleden, toen nog niemand van flex gehoord had, had iedereen een jaarcontract. Dat ging in per 1 maart en je wist je een jaar lang verzekerd van werk. Bij de grote bazen moesten de bollen met de Kerst onder dek zijn en als het een open winter was, werd het leeg liggende land gedolven. Ging het vriezen, kwam iedereen naar de schuur voor de winterklusjes. De meest verschrikkelijke was het vegen van de stellingen. Je kon er gekmakende jeuk krijgen door de hyacintenstof en -vellen. Verder moesten nietjes uit de gaasbakken gehaald worden of de ijzeren kruiwagens werden weer gemenied.

Met het stijgen van de lonen en de loonkosten, kwam daar verandering in. Je kon s’winters worden uitbesteed aan bijv. de kistenfabriek, Sikkens of de Hoogovens. Toen de kabelploeg het rugbrekende delven verving, was er in de winter geen werk meer op het veld. Kleinere kwekers begonnen, begin zestiger jaren, met het broeien van narcissen en later tulpen. De mechanisatie brak verder door. Er kwam een plantmachine, rooimachine, kopmachine en de dekmachine. Ook in de schuur veranderde veel met, als meest opzienbarend, de pelmachine. De grote koppels vast personeel waren niet meer nodig. Ik zie ze nog voor me bij Faase, Salman, Van Eeden, Z&P en bij H. Verdegaal.

In de zomer werd nu personeel bijgehuurd. Totdat die bron opdroogde. Aangetrokken door de sterke economie, verschenen de eerste Egyptenaren, wat later de Engelsen, de Ieren en vervolgens de Polen. Dat kon natuurlijk niet goed blijven gaan. Al die banenpikkers was teveel van het goede! Tenslotte gingen die ook allemaal voor hetzelfde loon werken. Toen ook de economie overkookte, waren we weer dankbaar dat ze er waren.

Hoe anders is het nu met de coronacrisis. Alles staat te schudden. Toen in de vorige crisis de bouw met teveel personeel zat, werd de zzp’er geboren. Eigenlijk alleen onderaannemers. Van Dale zegt dat flex buigzaam betekent, we zullen zien.

Het meest buigzaam moet de kweker zijn. Die maakt vorst, regen, hitte, overschotten, tekorten en nu ook nog corona mee!

Aad van Ruiten

Uit de krant