Afbeelding
Foto: thv

Feest

Algemeen Bollenpraat

Afgelopen tijd was er heel weinig reden tot feest. Coronavirus alom. Toch lijkt het einde van de tunnel in zicht, zij het met de nodige mitsen en maren. Zo begint ook voor de bloemenjongens de lucht wat te klaren. Vorige zondag was het Moederdag. Hét grote bloemenfeest van Nederland en veel andere landen op de tweede zondag in mei. Eigenlijk zou het elke zondag Moederdag moeten zijn, maar dan loopt het wel in de papieren! Door het jaar heen zijn er veel feestdagen met een vaste traditie, de achtergrond is niet altijd bekend.

Op 1 januari geven de Duitsers elkaar een potje met Klavertje Vier, “Glücksklee”. Wij houden het bij vuurwerk. Valentijn op 14 februari, is misschien een beetje kunstmatig. Hoewel de chocolade- en parfumwereld een graantje mee willen pikken, blijft het toch vooral bij bloemen. Vrouwendag, op 8 maart, is vooral een Oost-Europese aangelegenheid. Daar zijn de bloemen dan ook niet aan te slepen, wat ze ook kosten.

In België en Frankrijk wordt nog steeds, begin maart, Grootmoederdag gevierd. Met een bos gele narcissen. Ook met Pasen moet alles geel zijn. Witte lelies echter in Amerika. Tegendraads als ze zijn, vieren de Engelsen al hun Moederdag als wij Halfvasten vieren. De Zweden en de Fransen vieren weer later dan wij hun Moederdag. De Fransen op 1 mei, een feest met lelietjes-van-dalen.

Als in het najaar in Rusland de scholen weer beginnen, nemen de kinderen een bloemetje mee: topdagen! Thanksgiving in Amerika, eind november, is het grootste bloemenfeest. Ze zijn dan net uitgekeken op de pompoenen van Halloween. Met Kerstmis moet alles weer rood en wit zijn, rode Kerststerren en witte Hellebores. Het jaar sluit af met groene kerstbomen, die met Driekoningen weer het huis uit moeten.

Ben ik nog dagen vergeten? U hebt vast nog verjaardagen, trouw-en jubileumdagen. Eigenlijk is het bijna altijd feest!

Aad van Ruiten

Uit de krant