Logo denoordwijker.nl
Foto:
Van Dam tot Wurft

De Geschiedenis van een Kraai

De Geschiedenis van een Kraai is de titel van een prentenboek voor kinderen, geschreven door Mea Verwey, de dochter van de beroemde dichter en schrijver Albert Verwey. Albert Verwey woonde met zijn gezin in Villa Nova, dat op de hoek Prins Hendrikweg/Nieuwe Zeeweg stond. 

Het bijzondere van dit prentenboek is, dat het in zijn geheel getekend is door de bekende Noordwijkse kunstenaar Leon Senf en vervolgens gelithografeerd en daarna vanaf de lithosteen op papier afgedrukt. Een kunstwerk in boekvorm. 

Mea Verwey was in 1911 lange tijd aan bed gekluisterd door de ziekte pleuritis en zij begon zich daar behoorlijk te vervelen. Op een gegeven moment kreeg zij bezoek van een grote Zwarte Kraai, die bij haar door het open raam naar binnen wipte. Dit bezoek bracht haar op het idee een prentenboek te maken en dit aan te bieden aan haar moeder op haar verjaardag. 

Zij vond de bekende Noordwijkse kunstschilder Leon Senf bereid zowel de tekeningen als de tekst op steen vast te leggen en bij de uitgeverij Mees in Santpoort te laten afdrukken. Het verhaal gaat over een jonge kraai, die uit het nest viel, door een jongen werd gevonden en daarna in een kooi gezet. Zijn vleugels werden voor een deel afgeknipt, zodat hij niet weg kon vliegen. Maar de kraai werd heel ondeugend, stal diverse spullen en bevuilde het huis. Zo kon het niet langer; het beest moest weg. En zo kwam de kraai bij een oude tante, die hem op den duur ook niet kon handhaven. Uiteindelijk kwam hij bij het gezin Verwey terecht, maar ook hier was hij niet de handhaven. Zo had hij eens een kraan open weten te draaien, waardoor de hele benedenverdieping onder water liep. Op een gegeven moment werd hij naar strand gebracht, maar ontsnapte en ging toen bovenop het duin zitten. Toen zag hij voorbijtrekkende kraaien. Zijn vleugels waren al weer voldoende aangegroeid, zodat hij met deze kraaien kon wegvliegen. 

In dit prentenboek is het huis afgebeeld, waarin Mea opgroeide. Deze prent is hierbij afgebeeld. Dit huis, dat bekend stond als Villa Nova, werd tegen het einde van de vorige eeuw afgebroken om plaats te maken voor enkele bungalows. Mea Verwey werd geboren in 1892 en overleed in 1978. Na de middelbare school ging zij in Leiden Nederlandse letteren studeren. Zij ontmoette daar de studievriend Conno Mees, met wie zij later trouwde. Met hem zette zij in 1919 de uitgeverij Mees op, waarvan zij in 1934 directrice werd. In 1928 promoveerde zij bij haar vader op haar onderzoek naar de betekenis van haar oom Johannes van Vloten. Inmiddels had zij ook haar eerste dichtbundel uitgegeven onder het pseudoniem Gerda van Beveren. Deze naam had zij overgenomen van de huishoudelijke hulp in huize Verwey. In 1936 scheidde Mea van Conno en trouwde daarna met de kunstschilder en graficus Dirk Hidde Nijland. Tussentijds schreef zij vele letterkundige artikelen. Verder beheerde zij het archief en de nalatenschap van haar vader, Albert Verwey, en een van haar belangrijkste werken was een uitgave van gedichten van haar vader, “Dichtspel” geheten, die nog nooit eerder gepubliceerd waren. Een bijzondere uitgave van haar is het boekje “1 uit 7”, waarin zij haar jeugdherinneringen beschrijft. Vele historische figuren en gebeurtenissen in Noordwijk passeren hier de revue.

Meer berichten