Afbeelding

Een luisterend oor

Algemeen Pastorale column

Begin mei bekruipt mij altijd een bedrukt gevoel. Dat lijkt tegenstrijdig want de natuur is op z’n mooist. Dat droevige, mistroostige komt door de verhalen die mensen mij in deze tijd van het jaar vertellen. Vooral de oudere generatie praat in deze periode van het jaar makkelijk, nou ja makkelijk, over bezetting, onderduiken, armoe en angst. 

Soms hebben de mensen die ik spreek zelf de oorlog niet meegemaakt, maar wel hun ouders. Ieder verhaal raakt me. Het maakt mij stil. Ik kan niet veel anders dan naar al deze verhalen luisteren. Soms valt er een stilte, dan vertelt de gelaatsuitdrukking op het gezicht wat met woorden niet te vatten is. Ieder verhaal gaat over concrete mensen. Vaak word ik aan het eind van het gesprek bedankt. Dank dat u naar mijn verhaal hebt willen luisteren. Het geeft mij ruimte en een bevrijd gevoel.

Wij herdenken komende week dat ons land 75 jaar geleden bevrijd is. We hadden de viering van dit feit heel anders voorgesteld.

Nu houdt het corona-virus ons in de greep. Een virus, een onzichtbare vijand, die onze vrijheid beperkt. Om het leven te behouden vraagt het om thuis te blijven. Dat doet veel met ons. Het roept verhalen op die je met andere wilt delen.

Schroom niet, pak de telefoon en bel. Ik spreek u graag! Ik ben te bereiken op tel. 06-51209629.

Pastoor M. Straathof

Uit de krant