Samen voor Vrede: ‘Noordwijk moet op 5 mei wit kleuren’
Logo denoordwijker.nl
Bij iedereen een speciale poster voor het raam met een persoonlijke toevoeging moet Noordwijk samen binden.
Bij iedereen een speciale poster voor het raam met een persoonlijke toevoeging moet Noordwijk samen binden. (Foto: )

Samen voor Vrede: ‘Noordwijk moet op 5 mei wit kleuren’

Samen voor Vrede was een spontaan initiatief van mensen die met elkaar iets wilde doen voor een begripvollere samenleving. Inmiddels uitgegroeid tot een officiële stichting die zich inzet om twee keer per jaar een evenement te organiseren waarbij de diverse Noordwijkers elkaar kunnen ontmoeten.

Ook voor dit jaar stond voor 5 mei het succesvolle Picknickbevrijdingsfestival op de kalender. Nu het coronavirus roet in het eten gooit komt de stichting na overleg met de gemeente Noordwijk met een ander initiatief onder het motto; ‘Heel Noordwijk kleurt wit’.

Namens de Stichting ‘Samen voor vrede’ legt Jmiaa Bellan ons uit wat hen voor ogen staat. Wij organiseren onze evenementen voor alle Noordwijkers. Van alle standen, uit diverse culturen en met hun eigen maatschappelijke achtergrond. Om van elkaar te leren ,elkaar beter te begrijpen en de omgang met elkaar te vergemakkelijken.

Heel Noordwijk kleurt wit

Dit jaar heeft de stichting een speciale viering Vrijheidsdag voor ogen en zou graag zien dat alle Noordwijkers zich op 5 mei in het wit kleden, zo mogelijk compleet gemaakt met kleine details van rood en blauw. Bellan: ‘Natuurlijk realiseren wij ons dat ons gevraagd wordt thuis te blijven. Maar we weten we dat veel mensen toch voor een boodschapje, een frisse neus of een andere reden de straat op gaan. Wat zou het mooi zijn als men op Bevrijdingsdag, gekleed in het wit de kleur van vrede,vanuit het huis of vanuit de voortuin die anderen waarneemt en men zich door de kledingkeuze een dag extra verbonden voelt met de medebewoners.’ Ze benadrukt dat de oproep geldt voor iedereen dus zo mogelijk ook voor bijvoorbeeld winkelpersoneel.

Maak foto’s

Natuurlijk is er aandacht voor de ouderen in Groot Hoogwaak en Jeroen. Daar zullen aangepaste muzikale optredens voor de bewoners worden gegeven.

Bovendien wil de stichting ook de jeugd erbij betrekken en roept op: ‘Maak een stoepkrijttekening voor je eigen huis , bijvoorbeeld van de bevrijdingsfakkel of over ‘75 jaar Vrijheid’. Maak er ook een foto van en zet ‘m op Facebook en op www.samenvoorvredenoordwijk.nl

Een extra motivatie om mee te doen is een door Noordwijker Thomas Steenvoorden ontworpen poster die voor het raam gehangen kan worden. Deze basisposter is voor iedereen te downloaden via de website. Men kan er een persoonlijke boodschap aan toevoegen, een tekst een tekening of wat dan ook.

Jmiaa Bellan nogmaals: ‘Het zou nog mooier zijn als ook de gevels, voortuinen of balkons een wit accent krijgen en daarmee dus de bedoelde verbinding en eenheid helpen uitstralen.’ De daarvan ingezonden foto’s worden van via diverse kanalen verspreid.

Meer berichten