| Foto: Pixabay
| Foto: Pixabay Foto: pixabay

Financiële positie is nu nog robuust

Algemeen Politiek

Gemeente Noordwijk lijkt het financieel nog wel goed te doen. De jaarrekening van 2019 geeft een positief resultaat te zie. Opvallend genoeg blijkt het sociaal domein een winstpakker aan de uitgavenkant. De parkeerheffingen, OZB en de toeristenbelasting zorgden aan de inkomstenkant voor de winst.

Financieel lijkt Noordwijk dus in een zeer gezonde positie te verkeren. De enigszins tegenvallende winstneming op de nieuwbouw wijk Duineveld kan bovendien mogelijk in een later stadium nog positief worden bijgesteld. Het college schetst een beeld van een robuuste financiële positie met een solvabiliteit van 60%. Er is ingeteerd op het eigen vermogen van de gemeente. De afwaardering van gronden in Bronsgeest naar Agrarische waarden is al in de cijfers verwerkt.

Hoewel het college spreekt van bestuurskracht en een grotere professionaliteit van het ambtelijk apparaat blijkt men toch vooral te willen inzetten op de kracht en de kennis die bij de inwoners is te vinden. B&W zetten in op netwerken en participeren met de samenleving onder het gelanceerde motto: ‘Samen maken wij Noordwijk’.

Voorsorteren

Als de accountant akkoord geeft krijgt de gemeenteraad nog voor het zomerreces de stukken ter beoordeling voorgelegd. Waarbij ongetwijfeld ook al vooruitgeblikt zal worden. Men zal politiek zeker moeten voorsorteren op de gevolgen die de huidige crises zal gaan opleveren. Ook het college voorziet een geweldige impact op de lokale financiële positie in het komend jaar als gevolg van de corona-crises. Men verwacht dat het beleid voor volgend jaar, en ook nog eens voor langere termijn, daaraan zal dienen te worden aangepast.

Uit de krant