B&W willen wil geen evenementenplein maar een duinlandschap aan de voet van de vuurtoren. | Afb. PR
B&W willen wil geen evenementenplein maar een duinlandschap aan de voet van de vuurtoren. | Afb. PR

Duinlandschap moet shameplek doen vergeten

Algemeen Politiek

Het College staat voor een Voorkeursrechtprocedure betreffende het Vuurtorenplein. Dit kost wat geld maar het zal van meerwaarde zijn voor de badplaats. Dat was te beluisteren in een presentatie van het college van B&W, waarbij een minimaal aantal mensen lijfelijk aanwezig was omdat het om een zogenaamde digitale vergadering ging. Een noodzakelijk fenomeen dat voortvloeide uit de coronacrisis.

Voorzitter Astrid Warmerdam maakte de aanwezigheid van wethouder De Jong, de griffier en de heren Ruigrok en van Steijn als adviseurs van het college, bekend. De politiek zat op afstand en kon digitaal de vragen stellen.

Het draaide deze avond om de herontwikkeling van het Vuurtorenplein van eigenaar MIM van Ronnie van de Putte. Eerdere pogingen om samen iets te ontwikkelen waren gestrand. Het college heeft nu besloten om, alvorens een onteigeningsprocedure te starten, een wettelijk verplichte

Voorkeursrechtprocedure toe te passen. Wat ondermeer vereist dat er gemeentelijke plannen zijn die dit noodzakelijk maken. Daarbij heeft uiteindelijk de gemeenteraad straks het laatste woord. Maar nu werd er snel eerst een nieuw plan gepresenteerd zodat het voorkeursrecht kan worden ingezet.

Nieuwe invulling

De stedenbouwkundige legde uit dat de beleving van de functie van de Vuurtoren uitgangspunt was om te komen tot een nieuwe invulling. Op basis van een groot aantal argumenten was gekozen voor het creëren van een duinlandschap op de ruim 1 hectare ruimte op die plek. Een landschap wat zich uitstrekt vanaf de nieuw te realiseren rotonde aan het eind van de Quarles van Uffordstraat tot aan de rijbaan op de K.W. Boulevard. Daarbinnen behoort beperkt recreëren tot de mogelijkheden. Daar kunnen mogelijk een muziekpaviljoen of een klein openluchttheater een plekje vinden.

Hoewel het college recentelijk nog afzag van een parkeerkelder op die plek, kwam tot ieders verrassing nu toch zo’n parkeergarage weer ten tonele. Daarin komen niet minder dan 312 auto en 500 fietsparkeerplekken. Wel werd duidelijk gemaakt dat er alleen al 3 jaar nodig zal zijn om aankoop via het gewenste Voorkeursrecht te realiseren. Daarnaast is er nog de bestemmingsplanprocedure met de bekende vertragingen door inspraak en bezwaarprocedures.

Kosten vertrouwelijk

Wethouder de Jong kreeg een aantal vragen voorgeschoteld. De bestaande winkels renoveren past volgens hem niet in het concentrerend beleid van het college

De rol en de voorwaarden van het Hoogheemraadschap konden nog niet helemaal duidelijk worden gemaakt. Over de mogelijke totaalkosten worden de inwoners niet ingelicht want daar zal alleen maar vertrouwelijk over worden gesproken.

De stedenbouwkundige, die de omgeving grijs en versteend noemde, zag het allemaal als een eerste stap naar een nieuwe totaalontwikkeling van Noordwijk aan zee. Waarbij in het kader van ‘hittestress’ een nog verdere vergroening van het gebied richting het Wantveld op het verlanglijstje staat.

Uit de krant