Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Eenheid

Algemeen Binder Binder

Televisie blijkt op dit moment het belangrijkste volksvermaak. Zelfs de meest verknochte Facebookgebruikers en fanatieke twitteraars hebben met grote regelmaat de tv-zenders als informatiebron. Vooral de publieke omroepen scoren hoge kijkcijfers door onze gezamenlijke interesse voor betrouwbaar nieuws over Corona. Ook ik laat Eva even links liggen en volg de informatie via deskundigen via Op 1 met extra interesse. Ik kijk vooral met belangstelling naar de maniertjes van presenteren, naar de pogingen om de saaie nieuwsitems een spectaculair sausje te geven.

Als Diederik Gommers, deskundig IC-arts en inmiddels BN-er, zijn verhaal komt doen zit ik er niet meer onderuitgezakt bij maar recht ik de rug en spits ik de oren. De intrigerende persoonlijkheid boeit mij op diverse onderdelen. Helaas kan ik als leek zijn deskundigheid op gebied van geneeskunde niet controleren maar met name zijn presentatie vind ik uiterst boeiend. Hij verslaat in mijn beleving met indrukwekkende afstand de meeste als ‘sterren’ te boek staande presentatoren en presentatrices. Dan bedoel ik niet Jeroen Pauw of meisje Ter Napel. Maar met name de stotterende Giovanca Ostiana, de stuntelende Erik Dijkstra, de slordige Sophie Hillebrand en de vaak wanhopig rondkijkende Fidan Eliz. In de belangrijke hoofdrol van deze dokter herken ik totaal niets van enige zucht naar publieke erkenning die zo kenmerkend voor de genoemde veelverdieners. Die ons bovendien willen doen geloven dat wij Nederlanders in deze periode ‘dichter bij elkaar staan dan ooit’.

Jawel, de crisis brengt de samenleving dichter bij elkaar. Nou, wie dit beweert moet uit een ei komen. Want wat ik ervaar is dat we op veel terreinen soms verder uit elkaar staan dan ooit. De politieke roeptoeters eisen de aandacht. Ouwehand, Wilders, Baudet, Marijnissen, Klaver en Jetten zijn nadrukkelijk op jacht naar stemmenwinst en misbruiken opzichtig de situatie waarin de wereld verkeert. Onder het motto ‘Gezondheid ‘ is men zichtbaar op ramkoers en zaaien deze ‘nep-deskundigen’ angst. Van enige eenheid binnen de Tweede Kamer is, behalve de angst om zelf besmet te raken, duidelijk geen sprake.

Op de sociale media zien we onze lokale roeptoeters, niet gehinderd door enige deskundigheid, hun voorbeeld volgen en ook waarheid en angst opzichtig misbruiken.

Gelukkig zijn onze lokale politici terughoudend en horen we of lezen we vanaf die zijde nauwelijks iets. Dus ook geen onzin. Onze burgemeester is de spreekbuis en die taak voert zij naar behoren uit.

Binnen het dorp is er breed de terechte waardering voor de zorgverleners en hulpdiensten. En ik ervaar behoorlijk mededogen met de soms zeer zwaar getroffen ondernemers. Hier houdt men zich zichtbaar zoveel mogelijk aan de regels.

Maar terug naar het normale leven zonder corona-angst lijkt ook in de gemeente Noordwijk op dit moment nog ver weg. Onze zoektocht naar noodzakelijke lokale eenheid zal er door dit COVID-19 er zeker niet eenvoudiger op worden.

Uit de krant