Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Vriend

Algemeen Binder Binder

Vriendschap is soms iets bijzonders. Vriendschap is vaker meer oppervlakkig. Je hebt kaartvrienden, biljartvrienden en schoolvrienden bijvoorbeeld. Maar ook vriendjes in kookclubjes, vriendjes in serviceclubs en vriendjes in ontspanningssociëteiten. Aristoteles onderscheidde al lang geleden de drie soorten van vriendschap. Vriendschap voor het plezier, vriendschap voor het nut en de vriendschap zonder bijbedoelingen. En die wijsheid geldt vandaag de dag nog steeds.

Inmiddels ben ikzelf dikke vrienden met De Noordwijker. Dat is dus, volgens Aristoteles, een vriendschap uit nut. De uitgever doet een poging om veel meer van dit soort vriendschappen te verwerven. Als gevolg van de ontstane economische crisis nadat ‘het virus’ niet alleen voor veel ongemak zorgde maar tevens een daling in advertentieopbrengsten veroorzaakte. Men wil dus een vriendenkring tot nut tot stand brengen in een relatie met een beperkte financiële bijdrage. Dit om voor de korte termijn het voortbestaan van onze lokale krant te garanderen. Daardoor kan de opmars, die door de uitgever inmiddels succesvol in gang werd gezet, zijn vervolg krijgen nadat we het virus weer achter ons hebben gelaten.

Dat brengt me steeds maar weer bij de vraag: vrienden wat zijn dat eigenlijk? Toon Hermans was er simpel over en zei ooit: ‘Wie met je lacht en met je grient, dat is een vriend.’ Het woordenboek laat zich er natuurlijk veel formeler over uit. Daarin staat te lezen: ‘Een vriend is een persoon waarmee je door gevoelens van genegenheid bent verbonden.’ Er zijn dus ook zogenaamde dikke vrienden. Daarmee wordt zeker niet gedoeld op de aanwezigheid van overgewicht. Maar meer de hechtheid van de vriendschap. Vrienden door dik en door dun wijst daar ook op. Hechte vriendschappen kunnen je leven meer inhoud verschaffen. Nu lijkt mij een hechte vriendschap met een huis-aan-huisblad erg overdreven en is richting de lezer wat ongenuanceerd. Want mede door mijn kritische kanttekeningen als Binder zijn er aantoonbaar veel lezers die zich niet herkennen in zo’n hechte vriendschap, maar mede door mijn kritische uitlatingen juist een haat-liefde-verhouding met de krant hebben.

Dat kan, in mijn opinie, wel degelijk een reden zijn die een gang naar de website www.denoordwijker.nl rechtvaardigt. Om daar in de menubalk de button in te drukken en een keuze te maken om een vriendschap tot nut aan te gaan. Zodat ik voorlopig nog mijn wekelijkse kritische kanttekeningen bij het politieke Noordwijkse proces kan blijven maken. En bovendien de diverse standpunten die onder de inwoners van Noordwijk leven kan blijven belichten. Ik wil dit onder de juiste omstandigheden nog wel een poosje blijven doen. Maar ik snap de onzekerheid die door de ontstane situatie afkomt op de uitgever. En ik snap de zucht naar uw steun, de roep om uw vriendschap.

Op mij kunt u voorlopig blijven rekenen. Daarnaast reken ik in dit bijzondere geval ook op u.

Uit de krant