Schade kan voor bloembollenhandel oplopen tot 160 miljoen euro | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: archief

Schade kan voor bloembollenhandel oplopen tot 160 miljoen euro

Royal Anthos heeft onder de handelsbedrijven in de bloembollensector een enquête uitgevoerd om inzicht te krijgen in de schade die zij lijden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Daaruit blijkt dat die op kan lopen tot wel 160 miljoen euro.

Het annuleringsrisico is het grootst bij de leliehandelsbedrijven, die momenteel grote voorraden hebben. Deze moeten in de loop van dit jaar worden uitgeleverd. De bedrijven vrezen dat het coronavirus ook voor de lange termijn een grote impact zal hebben op de nationale en internationale vraag naar lelies. De situatie in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt ronduit als ‘zorgelijk’ omschreven, terwijl afnemers in een groot aantal Aziatische landen terughoudend reageren op de markt, mede als gevolg van een toenemend valutarisico.

De export van voorjaarsbloeiende bolgewassen richting professionele bloemenkwekers was op het moment van de uitbraak in Europa grotendeels afgehandeld. Bedrijven die nog over restpartijen beschikten, zagen wel veel orders geannuleerd worden. De verkoop van zomerbloeiende bolgewassen (m.n. dahlia’s en gladiolen) voor tuingebruik door consumenten was op het moment van de uitbraak van het virus net op gang gekomen. Het risico op annuleringen voor deze handelsbedrijven was daardoor relatief klein. Sommige van hen verwachten echter wel voorraad over te houden die bedoeld was voor het uitleveren van na-orders.

De export van leliebollen moet nog op gang komen, maar ook daar heerst onzekerheid of de buitenlandse bloemenkwekers op termijn aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Veel zal afhangen van de vraag of – en op welke termijn – de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen. De consumentenverkoop van de zomerbloeiende gewassen was in veel landen goed op gang gekomen, maar door een lockdown in belangrijke afzetmarkten dreigt die te stagneren. Ook dat leidt bij de betreffende handelsbedrijven tot onzekerheid over de betalingen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>