Virus | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto:
Column

Virus

Bollentelers zijn hun hele leven al bezig met virus. In alle bolgewassen speelt het. Al vanaf de tulpenmanie trokken de gevlamde tulpen de aandacht. Pas veel later kwamen we er achter dat ze ziek waren.

Het virus waar we nu mee te maken hebben is veel gevaarlijker, het tast mensen aan. Er lijkt geen kruid tegen gewassen. Natuurlijk moet ik er over berichten. Dat is heel moeilijk omdat het nieuws erover in razend tempo op ons afkomt en bovendien heel snel wijzigt. Ik maak mijn verhaaltje op vrijdagmorgen. Nu is bekend dat het corso niet doorgaat en daarmee ook alle festiviteiten in het dorp. Zonder toeristen heeft het weinig zin. Wat gaat het worden met de Keukenhof?

U heeft vast de berichten over de bloemenveiling gevolgd. Als op een maandag 50% doordraait, brengt de rest ook niet veel op. Bloementelers, niet alleen die van tulpen, vechten om te overleven! Midden in het seizoen van bloemendagen, van vrouwendag tot de diverse moederdagen, breekt de ellende uit. Bollenexporteurs hadden afgelopen weekend hun buitenlandse klanten uitgenodigd voor het Tulip Trade Event: afgeblazen.

Je zult maar exporteur zijn met cellen vol leliebollen of zelfs dure lelietjes van dalen voor de 1 mei in Frankrijk, die dus de klant niet meer wil hebben omdat hij ze niet kan betalen! De hele handel valt stil. Jongens met bollen-op-pot zijn ze aan het dumpen. Met Pasen in zicht een heel moeilijke beslissing. Wat gaat er gebeuren met de bollenoogst van de komende zomer? Hopelijk is het corona-virus dan uitgewoed en hebben broeiers, als ze het al financieel overleven, nog de moed om weer bollen te kopen.

Op onze reis naar Normandië en bij het bezoek aan de slagvelden van de eerste wereldoorlog bij Ieper, hadden we al veel narigheid gezien, de ellende met het corona-virus doet de deur dicht.

Ik hoop dat het u en de uwen niet treft en wens u sterkte bij alle maatregelen die er al zijn en die vast nog gaan komen!

Aad van Ruiten

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>