Creativiteit en berusting gaan hand in hand | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Personeel van De Rosser schuurt de terrastafels in afwachting van beter tijden. | Foto en tekst: Wim Siemerink
Personeel van De Rosser schuurt de terrastafels in afwachting van beter tijden. | Foto en tekst: Wim Siemerink (Foto: )

Creativiteit en berusting gaan hand in hand

De coronacrisis treft Noordwijk in brede zin. De lokale economie krijgt een klap te verwerken die ook op lange termijn voelbaar zal blijken. Omdat op allerlei terreinen de verkoop totaal is stilgevallen, terwijl supermarkten de goederen niet kunnen aanslepen blijkt het in de winkels van andere ondernemers angstig stil. Met kunst en vliegwerk wordt er service geboden maar van lucratief ondernemen kan geen sprake zijn.

De lege horecazaken en de uitgestorven terrassen zorgen voor een angstaanjagend plaatje van het Noordwijks toeristisch gebied. Achter de schermen echter de nodige creativiteit. Een ondernemer etaleerde dit bijvoorbeeld door direct zijn terrasmeubels een onderhoudsbeurt te geven. Een aantal restauranthouders namen het initiatief om in navolging van de snackbars ook een bezorgservice te organiseren. Strandpaviljoenhouders, die omzet trachtten te verwerven via loketverkoop aan strandbezoekers, moesten al snel weer terugschakelen. Omdat de mensen zich niet aan de richtlijnen wensten te houden. Met als gevolg verregaande maatregelen die het strandbezoek volledig lam legden.

Geen bezoek

De Noordwijkse verzorgingstehuizen werden genoodzaakt om hun deuren te sluiten voor bezoekers. Om het gevaar van besmetting van hun kwetsbare bewoners te voorkomen.

Burgemeester Wendy Verkleij noemde dit een vreselijke nare maar noodzakelijke maatregel. Zij riep iedereen op om de ouderen vooral duidelijk te laten merken dat ze er niet alleen voor staan.

Het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk geeft in een schrijven aan de leden een compliment aan het openbaar bestuur en de ambtenaren van de gemeente Noordwijk. Men noemt de communicatie constructief en gericht op het indammen van het coronavirus. Maar, zo wordt gemeend, waar mogelijk wordt het belang van de ondernemers en de medewerkers niet uit het oog verloren.

Uitzichtloos

Ook het Noordwijkse verenigingsleven is nagenoeg stil komen te liggen. Sportparken en sportlocaties, theatervoorzieningen en welzijnsruimtes zijn gesloten. Er is nauwelijks zicht op een snelle terugkeer naar de normale routines. Het scenario lijkt vooral uitzichtloos omdat het de bestrijding van het virus mogelijk vele maanden in beslag gaat nemen. Hoe dan ook we moeten het met elkaar gaan redden. Burgemeester Verkleij in haar slotakkoord: ‘Ik wens alle bewoners veel sterkte toe in de komende tijd. Zorg goed voor elkaar!’

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>