Invaller Victor Schipholt kwam regelmatig hoog boven zijn verdedigers uit maar kon toch niet raak koppen. | Foto: Johanna Oskam
Invaller Victor Schipholt kwam regelmatig hoog boven zijn verdedigers uit maar kon toch niet raak koppen. | Foto: Johanna Oskam

SJC moet in HBS zijn meerdere erkennen: 1-3

Algemeen Sport

De combinaties liepen niet, de verre passes kwamen niet aan en onfortuinlijke situaties waren er teveel. Volgens sommige kenners gebrek aan scherpte. Voor anderen een gevolg van het slimme speelconcept van tegenstander HBS. Maar het scorebord was na de volle 90 minuten overduidelijk: 1-3.

Voor af was iedereen vol goede moed. De opgaande lijn van na de winterstop, plus de ruime winst van vorige wedstrijd, gaf alle reden voor optimisme. Ook al omdat SJC met spelverdeler Timo Ruigrok in de basis aan de strijd begon. Wel ontbrak Jordy Groot en opnieuw koos trainer Wolf voor Puck Postma op de linksbackpositie.

Met de stevige wind half tegen werd al gauw duidelijk dat bij SJC het combineren nauwelijks vorm kon worden gegeven. Ook al omdat coach Steffens van HBS zijn team de opdracht gaf om bij bal verlies nadrukkelijk positie te kiezen in de as van het veld zodat daar de ruimtes heel klein werden. Wanneer HBS de bal veroverde, dan waaierde men breed uit en ontstond er voor hen een overvloed aan ruimte op de vleugels. Mede daardoor kwam SJC al snel in benarde posities terecht. Na bijna 10 minuten werd de ruimte door HBS uitstekend benut en stond er 0-1 op het scorebord.

Opportunistisch

SJC plaatste daar opportunistisch voetbal tegenover. Met als doel de vleugelspitsen Nigel Hardenberg en Lucas Coopmans in stelling te brengen. HBS bleek de snelheid van Coopmans met handen en voeten te willen indammen en daarin bleken zij succesvol. En SJC? SJC leek bepaald niet op de fris en vrolijk combinerende ploeg zoals deze zich in de weken na de winterstop presenteerde. Het leek allemaal te plichtmatig en teveel volgens patroontjes. En zo er af en toe een creatieve oplossing werd gezocht dan mislukte dit ook nog eens.

In het laatste deel van de eerste helft kon SJC toch wat meer domineren. En korte periode was er de druk naar voren met als logisch gevolg dat HBS met terug moest. Na de zoveelste overtreding, deze keer op Coopmans kwam de vrije trap op de kruising van 16 meter- en achterlijn. Bepaald niet zonder fortuin werd er door de mee opgekomen Wijdenbosch gescoord: 1-1.

Achterstand

Na de rust bleek SJC te volharden in de strijdwijze. Bij HBS waren de aanvankelijk en succes brengende tactische doelstellingen kennelijk weer op een rijtje gezet. De gecreëerde ruimte werd ook na rust heel snel benut en opnieuw keek SJC tegen een achterstand aan: 1-2.

Het bleek in feite een onoverbrugbare tegenslag. In het verloop van de wedstrijd kwam SJC geen moment op het gewenste niveau. Misverstanden, slechte combinaties, twijfelachtige diepteballen en verkeerde keuzes wisselden elkaar af.

Het logische gevolg was de tegentreffer waarbij keeper Hagerty een negatieve hoofdrol afdwong toen hij een terugspeelbal toch meende op te moeten rapen. De van zeer nabij genomen vrije trap vloog in het net: 1-3. Trainer Wolf kwam met de te verwachten wissels maar ook Van Stijn, Schipholt en Hoogervorst konden het tij niet meer keren.

Door het 3-1 verlies zakte SJC naar een vijfde plaats op de ranglijst. Zondag kan tegen laagvlieger VOC, met een minder opportunistische maar uitgekiende strijdwijze, mogelijk wel winst worden geboekt. Maar de rode lantaarndrager zal zeker op zoek zijn naar de laatste strohalm. SJC wacht dan ook zeker geen gemakkelijke klus.

Uit de krant