De Lindebomen in de dorpskern schreeuwen om aandacht | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De eeuwenoude Lindebomen zijn sieraden in Noordwijk | Foto: Wim Siemerink
De eeuwenoude Lindebomen zijn sieraden in Noordwijk | Foto: Wim Siemerink (Foto: Wim Siemerink)

De Lindebomen in de dorpskern schreeuwen om aandacht

De Noordwijkse lindebomen vormen een visitekaartje voor heel veel toeristen en andere bezoekers. Die bezoeker aan Noordwijk blijken er grote bewondering voor te hebben, terwijl inwoners het maar al te vaak als ´gewoon´ervaren.

De eeuwenoude Lindebomen, al of niet aandacht trekkend door de aangebrachte kerstverlichting, zijn sieraden in Noordwijk binnen. Vooral die in de Voorstraat zijn inmiddels niet weg te denken uit het straatbeeld. Maar de heftige stormen van de laatste tijd eisen af en toe hun tol. De vaak heftig zwaaiende armen ogen soms angstaanjagend en heel soms breekt zo´n arm dan ook spontaan af., wat natuurlijk veel gevaar inhoudt.

Het wordt mede daardoor steeds duidelijker dat ondanks het goede onderhoud en het periodiek knotten er toch bomen zijn die in een kritieke levensfase gaan komen. Dat vraagt om goede zorg en onderhoud maar ook voor het bewaken van de veiligheid voor bewoners en weggebruikers. De gemeente heeft dan ook een onderzoek laten uitvoeren naar de staat de van onze aloude knotlindes, die inmiddels meer dan 50 jaar aanwezig zijn. Er werden zo’n 350 exemplaren in het onderzoek betrokken.

Mogelijk gevaar

Het is natuurlijk de wens om de bomen zolang mogelijk te behouden. Een deskundig onderzoekbureau heeft gezondheid, vitaliteit en omstandigheden precies in kaart gebracht. Dus zijn de groenspecialisten bij de gemeente Noordwijk nauwkeurig op de hoogte van zekerheden maar ook van mogelijke gevaren. Daarbij zijn de toekomstverwachtingen nauwkeurig bijgesteld.

Noordwijk bleek gelukkig over een groot aantal krasse knarren te beschikken. Alles bij elkaar resulteerde het initiatief in een meerjarige toekomstplanning. Het overgrote deel van de aanwezige lindebomen blijkt kerngezond. Maar er zijn er ook een aantal die extra aandacht en zorg nodig hebben, wat volgens de gemeente Noordwijk betekent dat regelmatig bekijken, bekloppen, voelen en soms stevig snoeien, nodig is.

Knotten

Bij een kleine 100 bomen is dit voldoende. Bij een 35-tal komt er veel meer om de hoek kijken. Die kunnen op termijn echt voor problemen gaan zorgen. Een drietal bomen krijgt het predicaat ´slecht´ en daar is tak of stambreuk een ernstig gevaar. Onderzoekers pleiten nu om een langere periode in te lassen tussen het knotten, omdat het herstellen van dit knotten de bomen veel extra energie kost. Een aanbeveling is bovendien dat de controle bij oudere bomen jaarlijks moet worden uitgevoerd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>