Afbeelding

Steile hellingen bij Trailrun met snert

Algemeen Sport

De atletiekvereniging Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL) organiseerde voor het vijfde jaar op rij een trailrun door het mooie Hollands Duin. De inschrijving met een maximum van 300 deelnemers verliep vlot. Met 7 graden en een zonnetje was het uitstekend loopweer voor een trailrun. Koud werden de deelnemers niet door de vele heuvels en hellingen.

De opkomst van de trailrun is na de jaarwisseling een mooi begin voor de NSL. Vijf jaar geleden begon zij met het organiseren van deze nieuwe discipline. De populariteit hiervan laat zich zien in het feit dat voor de sluiting van de voorinschrijving het maximaal aantal deelnemers van 300 was bereikt, dit tot teleurstelling van velen. De relatief nieuwe trailrun werd afgelopen zondag voor de vijfde keer gelopen.

In tegenstelling tot wegwedstrijden gaat het bij een trail meer om het genieten onderweg en minder om een snelle tijd. Het voert over smalle bospaden, met zo nu en dan een obstakel onderweg in de vorm van een omgevallen boom en de vele uit de grond stekende boomwortels. Tevens dient men zeer attent te lopen om de goede richting te kiezen. Posters ontbreken. Men dient zich te oriënteren op de gele NSL bordjes onderweg. Ook kan tevoren een zogenoemd gpx-bestand worden geladen op een sporthorloge of een app op de smartphone.

De start en finish waren zoals ieder jaar in het Piet Floris dal. Nieuw in deze editie was de splitsing in starttijden. Nadat de 16 km lopers waren vertrokken, startten ook de lopers op de 8 km door het Hollands Duin.
De Technische Commissie had een verrassend parcours uitgezet. Dit liep niet alleen door de 'hertenpaadjes' in duin en bos, maar ook een stuk over het strand en kende veel variatie in ondergrond en hoogtes. Met de nodige trappen, duinen en strand op- en afgangen werd de loop afwisselend als zeer pittig ervaren. Bij de finish was er voor alle lopers verse snert, verzorgd door Stayokay.

Bij de korte afstand van 8 km ging de overwinning bij de dames naar Inge van der Luijt (NSL) gevolgd door een tweede plek voor Ronique Gerlof en een derde plaats voor Jannette Schumacher (NSL).
Bij de heren streek Sjoerd van der Luijt (broer van Inge) met de overwinning. Hier werden Wout Zonneveld (NSL) en Koen de Bakker respectievelijk tweede en derde.

Bij de 16 km was het Heleen Plaatzer (Eindhoven Atletiek en voormalig Nederlands kampioene op de halve marathon) die als eerste over de finish kwam. Tweede werd Danielle van Kaathoven en derde Jolanda Postma (Rijnsoever). Bij de heren ging over dezelfde afstand de overwinning naar de Bram Prins (NSL), Dennis Kulk werd tweede en Martijn Steenvoorden derde. De finishtijden zijn te zien op www.av-nsl.nl

De eerstvolgende wedstrijd is op 1 maart de Nederstrandloop. Een parcours over strand, door het duin en het bos.

Uit de krant