Wethouder Sjaak van den Berg moet opnieuw uitleg geven over de strenge aanpak van snippergroen. | Foto: WS
Wethouder Sjaak van den Berg moet opnieuw uitleg geven over de strenge aanpak van snippergroen. | Foto: WS

Snippergroen doet de gemoederen hoog oplopen

Algemeen Politiek

Snippergroen is een onderwerp wat in Noordwijk al heel wat stof heeft doen opwaaien. Het gebruik van gemeentegrond werd in het verleden vaak maar al te graag toegestaan omdat gebruikers ook de onderhoudskosten voor hun rekening moesten nemen. Daar kwam verandering in toen de politiek bereid bleek hier een voor de gemeente winstgevend project van te maken.

Onder snippergroen worden de stroken ongebruikte gemeentegrond verstaan, die grenzen aan percelen van bewoners. In de coalitiekoers 2014-2018 werd door de coalitie van PUUR, Groen Links, PvdA en D66 privaatrechtelijke handhaving van dit oneigenlijk grondgebruik als speerpunt aangemerkt.

De partijen wilden zogenaamd dit grondgebruik legaliseren. Daarbij volgens de eerste publicaties wel zo min mogelijk handhavend op te treden. Eigenlijk was de bedoeling om oneigenlijk in gebruik genomen grond waar mogelijk te formaliseren. Maar toen de uitvoering in handen werd gegeven aan een heel duur maar deskundig bureau bleek dat er in heel veel gevallen sprake werd van een conflictsituatie. In de Wilheminastraat, in de Zuid, in het Alexanderpark, in het Duinpark en op veel meer plaatsen liepen de gemoederen soms hoog op. De uitvoering gaf geen enkele ruimte voor praktisch realisme maar handhaven was uitgangspunt.


Keiharde aanpak

Deze week werd dit opnieuw duidelijk dat er een keiharde aanpak geldt voor mensen, in dit geval bewoners van de Zonnekant,die er anders over denken. In een brief met een 4tal vragen wil de fractie van PUUR nu weten wat is de reden dat wethouder Sjaak van den Berg een advocatenkantoor inschakelt bij handhaving in de wijk Grashoek terwijl genoemde bewoners van Zonnekant zouden hebben laten weten bereid te zijn om tot een gedragen oplossing te komen.
Een andere vraag die gesteld wordt is hoe het team Groen van de gemeente Noordwijk staat tegenover het toekomstig onderhoud van de strook groen. Ook al omdat die onderbroken zou kunnen gaan worden indien sommige bewoners besluiten de strook terug te geven en anderen gaan huren of kopen.

Dit soort vragen zijn aan de gemeente Noordwijk al veel eerder gesteld omdat er in veel gevallen sprake is van nauwelijks aan de praktijk getoetste ingrepen. Veel bewoners achten zich geen eigenaar maar wel rechthebbend gebruiker, waarbij het zeer onrechtvaardig lijkt om de vastgestelde grondprijs is € 210,00 per m2 plus kosten koper aan de goedwillende, vaak goedgelovige inwoner, in rekening te brengen. Het zomaar, zonder enige vergoeding voor het in de meeste gevallen zeer intensieve en kostbare onderhoud, teruggeven aan de gemeente Noordwijk voelt bij heel veel gebruikers als uiterst onrechtvaardig. Het uitvoerende bureau zou slechts de regels uitvoeren en geen enkele empathie tonen met de gebruikers. De door de gemeente gebruikte luchtfoto's stonden maar al te vaak in schril contrast met de werkelijke situaties. Veel Noordwijkers werden verspeend van enig begrip en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen werd nooit overwogen. Met de regels in de hand ging men over tot handhaven. Veel mensen gaven met grote tegenzin maar toe, veel mensen wilden niet zover gaan om naar de rechter te stappen. Maar veel bewoners vinden wel dat er onrecht is aangedaan.


Gerechtelijke stappen

In het specifieke geval van de Zonnekant bewoners gaat de gemeente over tot gerechtelijke stappen. Bewoners werden benaderd door een advocatenkantoor en geconfronteerd met de eis dat voor 1 februari door hen een keuze gemaakt moet zijn. Dit terwijl volgens de bewoners zij al 2 jaar lang en met veel inzet bezig zijn om tot een oplossing te komen. Zij vinden met nadruk dat de uitzonderlijke situatie aan de Zonnekant is niet te vergelijken met andere snippergroenprojecten in Noordwijk. Ze menen dat aan de Zonnekant maatwerk nodig is dat rechtsongelijkheid die is vastgesteld moet worden weggenomen.

Uit de krant