Eigentijds woonconcept in bestaande panden | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De monumentale Bollenschuur aan de Voorstraat biedt kansen voor een eigentijds woonconcept. | Foto: WS
De monumentale Bollenschuur aan de Voorstraat biedt kansen voor een eigentijds woonconcept. | Foto: WS (Foto: )

Eigentijds woonconcept in bestaande panden

Ewout van Dijk en Arnold R. Weijs willen een bijdrage leveren aan de vraag naar woningen door toepassen van eigentijdse woonoplossingen. Zijn zien kansen om binnen de bestaande contouren van de gemeente kleinschalige bouw te ontwikkelen waarmee wordt voldaan aan de vraag naar betaalbaar en levensloopbestendig wonen. Zij noemen het een levensloopbestendig zorgwoningconcept.

Arnold Weijs zocht contact met wethouder Salman om te spreken over de plannen om bestaande grote woonhuizen om te bouwen tot eigentijdse koop- en huurappartementen. Maar de wethouder zou echter elk gesprek daarover hebben afgewezen. Weijs legt uit dat de gemaakte plannen veel meer betreft dan alleen winstgevend herontwikkelen van bestaande bouw. Zij willen zich ook richten op kleinschalige nieuwbouw in een gelijksoortig concept. De uitvoering moet gebeuren op basis van maximale duurzaamheid met als eerste de energievoorziening zoals gasloos en met de warmtepomp maar tevens optimale isolatie en zonnecollectoren.

Verder hoort daar een georganiseerde regeling bij. Waarbij gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld auto en kleine voorzieningen zoals de wasruimte, een logeerkamer, de tuin enz. De doelgroep is niet beperkt tot senioren vanaf 55+ maar ook jonge mensen zien voordeel in zo'n eigentijdse invulling. Uiteindelijk moet elk project een mix zijn van kopen en huren. Per wooneenheid streeft men naar een actieve VVE met maximale inspraak voor huurders en optimaal gebruik van lokale bouwpartners zou ook veel voordeel opleveren.

De initiatiefnemers zijn enthousiast en zien dus tal van voordelen, zowel praktisch als in de sociale sfeer. Want de initiatieven zullen bovendien leiden tot sociale cohesie en het elkaar ontmoeten van de bewoners. Zij denken dat er per project snelle realisatie mogelijk is doordat financiering binnen een eigen netwerk tot de mogelijkheden behoort. Ze zouden het alleen willen uitvoeren in een directe en goede samenwerking met de gemeente. Zo wil men wil gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg. Daarnaast is het ook een gezamenlijk initiatief om zo nodig de bestemmingsplan wijzigingen. Wethouder Salman zei dat hij de hele zaak niet kent maar dat hij wel degelijk bereid is om hierover het gesprek aan te gaan.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>