Voedselbanken zijn nog lang niet overbodig | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Zo'n 40 huishoudens maken wekelijks gebruik van de Voedselbank. | Foto: PR
Zo'n 40 huishoudens maken wekelijks gebruik van de Voedselbank. | Foto: PR (Foto: Cor de Mooy)

Voedselbanken zijn nog lang niet overbodig

Sinds de fusie tussen Voedselbanken Noordwijk en Noordwijkerhout van januari dit jaar zijn er weer meer aanmeldingen van cliënten geweest bij beide voedselbanken. Toch zijn er in beide plaatsen nog veel mensen die geen gebruik kunnen of willen maken omdat de onbekendheid, schaamte en trots te groot is. Heel begrijpelijk, maar dat zou toch niet zo moeten zijn!

De Voedselbank doet hierbij een oproep aan al diegene om de stap te zetten en zich toch aan te melden bij de voedselbank. Iedereen kan, om wat voor redenen dan ook, onder de armoedegrens terechtkomen; ook in Noordwijk en Noordwijkerhout. Welke mensen zijn er op dit moment zoal bij de voedselbank: een echtpaar heeft een bedrijf dat failliet is verklaard en heeft grote schulden, een alleenstaande moeder wordt plotseling ontslagen en heeft geen inkomen meer, mensen die chronisch ziek zijn en niet kunnen werken en nog meer situaties.

Een cliënt vertelde bij de aanmelding dat ze het erg moeilijk vond om de eerste keer naar de Voedselbank te gaan en was huilend weggelopen. De schaamte was te groot. Maar op een gegeven moment liepen de schulden zo op en at ze nog alleen maar brood. Nu is ze blij dat ze de stap toch heeft gezet.

Aanmelden

Bij de voedselbank wordt men warm ontvangen en de sfeer is prima te noemen. Iedereen kan zich zelf aanmelden, hetzij telefonisch of per e-mail en wordt er bekeken of men in aanmerking komt voor een welgevuld voedselpakket. Na een telefoontje naar tel. 06-42689081 of een mail naar info@voedselbanknoordwijk.nl wordt een afspraak gemaakt om de financiële situatie samen door te nemen. Belangrijk om te weten is dat de privacy voorop staat.

Bij voedselbank Noorwijk/Noordwijkerhout zijn er momenteel 40 huishoudens die per week een pakket ontvangen van ongeveer 50 euro per pakket. Dat is dan 2000 euro per week en zo'n 104.000 euro per jaar. Dat is erg veel geld. Veel producten worden geleverd door een paar lokale supermarkten, een bakker en twee grote bedrijven uit de regio. Ook particulieren brengen wel eens groente of fruit uit eigen tuin en daar zijn we erg blij mee. En natuurlijk niet te vergeten de giften die we mogen ontvangen. Van dat geld worden wekelijks extra producten voor de cliënten gekocht zoals eieren, kaas, melk, groenten en fruit.

In Noordwijkerhout is er onlangs een inzameling geweest bij 2 supermarkten en heeft men voorlopig weer voldoende producten. In Noordwijk zal er op 2 december een inzameling worden gehouden bij 2 supermarkten. Ook dit blijft nodig om de cliënten te blijven voorzien van een goedgevuld, gezond pakket.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>