Logo denoordwijker.nl
Op de Algemene Begraafplaats werden de omgekomen redders van de scheepsramp uit 1919 herdacht. | Foto: Rob Stokman/KNRM
Op de Algemene Begraafplaats werden de omgekomen redders van de scheepsramp uit 1919 herdacht. | Foto: Rob Stokman/KNRM (Foto: )

Grote belangstelling voor herdenking redders

De aula van de Algemene Begraafplaats aan de aan de Oude Zeeweg kon de toegestroomde belangstellenden voor de Herdenking niet aan. Al vroeg stonden de mensen buiten te wachten op het officiële deel van de bijeenkomst die plaatsvond bij het Reddersmonument op de begraafplaats.

Vorig jaar ontstond het idee om een herdenking te organiseren voor de omgekomen redders van de N&ZHRM. Op exact dezelfde dag 24 november 1919, nu honderd jaar geleden strandde de Katwijkse zeillogger KW47 met 13 bemanningsleden. Vier wisten zwemmen de wal de bereiken, acht mensen werden in een tweede reddingspoging gered nadat de eerste reddingpoging noodlottig was afgelopen. De boot sloeg om door een zware grondzee en Jan Cramer, Leendert Hellenberg en Hendrik Vink verdronken. De matroos Amerik Hellenberg van de KW47 verloor ook het leven.

Burgemeester Hermans-Vloedbeld was aanwezig en sprak haar medeleven uit met de nabestaanden. Zij benadrukte het belang van de KNRM heden ten dage, die haar werk al 195 jaar kosteloos doet, op vrijwillige basis. Directeur Jacob Tas van de KNRM gaf de redding van 100 jaar geleden duidelijk weer en dankte de mannen van station Noordwijk die deze herrekening mogelijk hebben gemaakt.

Naar schatting bezochten bijna 400 nabestaanden en belangstellenden de herdenking van de in 1919 omgekomen redders; Jan Cramer, Leendert Hellenberg en Hendrik Vink. Zij kwamen om bij de reddingspoging van de gestrande zeillogger KW 47 op 24 november 1919. Ook de matroos Amerik Hellenberg, neef van de omgekomen redder, kwam om het leven.

De herdenking van deze ramp, exact honderd jaar geleden, was een initiatief van KNRM station Noordwijk. 'Dat er zo veel mensen zouden komen hadden we vooraf niet gedacht' volgens een van de initiatiefnemers Henk Admiraal. 'Het was in de voorbereiding erg moeilijk om nabestaanden te vinden, gelukkig hebben onze oproepen in de pers en social media veel mensen weten te bereiken. Het was overweldigend zo veel belangstelling.'

De directeur van de KNRM, Jacob Tas memoreerde het heldhaftig optreden van de redders in de moeilijke omstandigheden in die tijd. Maar wees ook op de gevaren heden ten dage, want ondanks de moderne schepen en dito uitrusting, blijft de zee altijd gevaarlijk. Burgemeester Hermans-Vloedbeld gaf blijk van medeleven aan de nabestaanden en prees het werk van de KNRM, waar op vrijwillige basis en zonder overheidssteun al 195 jaar mens en dier wordt gered.

Na een minuut stilte werd een krans namens de KNRM gelegd en bloemstukken namens de gemeente en nabestaanden. De plechtigheid werd afgesloten met een rondgang langs het monument.

Na afloop van de plechtigheid was er een samenzijn in het boothuis van de KNRM. Hier werd door Thomas Steenvoorden een presentatie gehouden en werd een speciaal herdenkingsboekje uitgereikt aan kleindochter van omgekomen redder Jan Cramer, Ria van Oostrum-van den Berg. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog nagepraat.

Meer berichten