Koetshuis op landgoed Calorama geopend | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Wethouder van den Berg en mevrouw De Zoete verrichten de opening bij de tuinpoort. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder van den Berg en mevrouw De Zoete verrichten de opening bij de tuinpoort. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Koetshuis op landgoed Calorama geopend

In 2018 werd het startsein gegeven voor de restauratie van Landgoed Calorama. Het meerjarenplan met einddatum 2021 omvat meerdere projecten, waarvan er zaterdag 2 november twee werden afgerond: de herinrichting van het monumentale Koetshuis en de restauratie van de historische tuinmuur.

Sicco de Jong, voorzitter van de Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen en gastheer tijdens de opening, gaf een toelichting op het project en sprak zijn dank uit aan de vele vakmensen en vrijwilligers die de realisatie mogelijk hebben gemaakt. Bestuurslid Ronald van Immerseel deed op opgewekte wijze verslag van alle tegenslagen die tijdens de verbouwing van het Koetshuis en de Tuinmuur op het pad kwam. Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Mevrouw de Zoete, bleek in haar toespraak goed op de hoogte van de historie van het landgoed en de kruidenteelt.

De openingshandeling van het Koetshuis was het onthullen door mevrouw de Zoete en De Jong van een foto van het Koetshuis in de dagen van weleer. Daarna vertrok een select gezelschap met een oldtimer via de openbare weg naar de achterzijde van het landgoed, waar de historische tuinmuur werd geopend door mevrouw de Zoete en wethouder Sjaak van den Berg.

Door de restauratie van het Koetshuis is de stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen in staat groepen bezoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Buitenplaats Calorama. Vanwege de kwetsbaarheid van het park met zijn bijzondere vegetatie en hoge ecologische waarde is permanente openstelling niet wenselijk. De stichting kiest daarom voor een beperktere, maar kwalitatief hoogwaardige, openstelling. Dit gebeurt tijdens wandelingen met gidsen van De Oude Dorpskern, de jaarlijkse Jeroensommegang en Open Monumentendag. Maar ook tijdens culturele evenementen op het landgoed, zoals op 22 december tijdens de KinderKerstwandeling.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>