Zuur | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Zuur

'Kom op man. We zijn door die fusie met Noordwijkerhout toch 20 jaar terug geworpen in de tijd!' Deze hartenkreet trok mijn aandacht tijdens een lokale bijeenkomst.

Enkele Noordwijkers stonden zichtbaar opgewonden bij elkaar. Enigszins achteloos ging ik er bij staan. Degene die de opmerking had gemaakt herkende ik als een betrokken dorpsgenoot die, al sinds hij hier 30 jaar geleden kwam wonen, in meerdere besturen en maatschappelijke organisaties actief is. Een ander zei: 'Ik dacht dat een fusie mogelijkheden zou bieden om gezamenlijk door te ontwikkelen. Maar nu blijkt dat niet alleen de rem erop gaat maar dat we zelfs terug zijn op het niveau van de vorige eeuw.'
Deze brave man vond de anderen aan zijn zijde. Diverse uitspraken: 'De jaloezie van de Noordwijkerhouters spat er af. Het deed toen al erg veel pijn dat Noordwijk de titel European City of Sports kreeg toegekend. 'Ook de titel Evenementengemeente van het jaar leidt tot kinnesinne.' Nog een ander: 'De wethouder wil vooral niet dat onze evenementen meer toeristen naar de badplaats gaan trekken'.
Ik realiseerde mij direct dat dit stof voldoende opleverde om er een stukkie aan te wijden. Maar ik bedacht me ook dat het zo zuur klonk allemaal. Eenmaal weer thuis zocht ik mijn toetsenbord op maar mijn vingers wilden niet produceren wat mijn hersenen logischerwijze wilden produceren.

Ik zocht wanhopig naar positieve resultaten die zijn toe te schrijven aan het samengaan met onze vrienden uit Noordwijkerhout en De Zilk. Enkele jaren terug kon ik moeiteloos de voordelen opsommen wanneer criticasters tegen bleken te zijn. Nu blijkt dit behoorlijk veel moeilijker. Sterker, ik weet nu zeker dat de individuele bewoner er voorlopig alleen maar nadeel van ondervindt. Het gaat vooral om de gemeente Noordwijk als onderdeel van grotere verbanden. De macht van het getal levert daarbij wel degelijk iets op. Wijze mannen en vrouwen die regeren met een helikopterview boven de samenleving trekken zich weinig aan van de Noordwijkse politieke agenda's en bemoeien zich niet met de dagelijkse lokale problemen. En dat is goed.
De ontwikkeling van Noordwijk als ruimtevaartgemeente is een voorbeeld van regionaal belang. Daarnaast is bereikbaarheid en regionale infrastructuur een onderwerp waarbij door de fusie mogelijk meer winst is te halen. Spontaan kwam ik niet veel verder dan dit. Lokale politieke vertegenwoordiging, woningbouw, belasting, cultuur en sport zijn in de actualiteit onderwerpen waarover ik graag positief had willen zijn. Maar zelfs de hoog geprezen burgerparticipatie geeft geen enkele aanwijsbare reden tot juichen. Sterker, op dit moment drijft burgerparticipatie de kernen verder uiteen. Kernbijeenkomsten zijn daar helaas het voorbeeld van. Slechts de politici noemen het een succes. Het blijft dus helaas een schamele oogst van positieve feiten na een fusie die ik eerst nog zo noodzakelijk achtte. Of ben ik nu zelf ook te zuur?

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>