Logo denoordwijker.nl
Sjaak van den Berg neemt de dichtbundel in ontvangst van Ina Roestenburg (taalmaatje), Marina, Yuliya en Eman. | Foto: Willem Krol
Sjaak van den Berg neemt de dichtbundel in ontvangst van Ina Roestenburg (taalmaatje), Marina, Yuliya en Eman. | Foto: Willem Krol (Foto: )

Noordwijks Boekenbal in Huis ter Duin

Het taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek organiseerde op vrijdag 27 september Het Noordwijkse Boekenbal in Grand Hotel Huis ter Duin. Tijdens deze benefietavond werd aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Het taalhuis organiseert tal van activiteiten voor mensen die beter Nederlands willen leren lezen, schrijven en spreken. Het taalhuis koppelt deze mensen aan een taalmaatje, organiseert taalcafés en inloop taalspreekuren.

Door Ina Verblaauw

De presentatie van de avond was in handen van Boris van der Ham. Als eerste kreeg locoburgemeester Sjaak van den Berg de dichtbundel 'Durf te dromen' aangeboden. Een boekje met gedichten samengesteld door inwoners van Noordwijk voor wie Nederlands niet hun eerste taal is en hun persoonlijke taalmaatje.

Van den Berg was verbaasd over het aantal laaggeletterden in Noordwijk: "ik weet dat het bestaat en ben bekend met jullie werk, maar ongeveer drieduizend in de gemeente Noordwijk is een hoog aantal". Gedurende de avond waren tal van sprekers. Marco Zeeman vertelde openhartig over hoe hij jarenlang kon verbloemen dat hij niet kon lezen en schrijven. Psychologe Irma van Steyn over de stress om laaggeletterdheid te verbergen en wat dat doet met het brein. Ellie Lust en Nico Dijkshoorn deden uit de doeken hoe zij met de Nederlandse taal omgaan.

Aan het eind van de avond kon Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek, het bedrag bekendmaken dat deze benefietavond had opgebracht. "De inspanning om laaggeletterdheid terug te dringen is geen sprint, maar een marathon. Gelukkig heeft ons team heel veel doorzettingsvermogen. Het bedrag van € 14.990,00 gaat naar het project Taal Op De Werkvloer".

Meer informatie over het taalhuis en de activiteiten is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl/taalhuis. De dichtbundel kost € 7,50 en is verkrijgbaar in de bibliotheek en bij Boekhandel van der Meer.

Meer berichten