| Foto: PR
| Foto: PR

Pastoor Straathof maakt debuut in Jeroensviering

Algemeen

Op zondag 1 september viert de Parochiekern Sint-Jeroen en Maria ter Zee, traditioneel op de eerste zondag van september, het jaarlijkse Sint-Jeroensfeest met een plechtige eucharistieviering om 10.00 uur. Na de viering wordt het feest traditioneel voortgezet op het plein naast de kerk.

In de voetsporen van Jeroen zal pastoor Martien Straathof, samen met diaken Bertijn Prins, voorgaan in de plechtige viering in aanwezigheid van de relikwieën van Jeroen, opgenomen in een bladgouden schrijnkast. Voor Straathof zal het zijn eerste eucharistieviering zijn in de parochie Sint-Maarten, waar hij op 11 november a.s. officieel wordt aangesteld als pastoor.

Het Sint-Jeroenskoor o.l.v. dirigent Cees Borger voert de Laurentiusmis van Paul de Prez en "de Ambroziaanse Lofzang" uit, begeleid door het harmonieorkest van R.K. Fanfarekorps Excelsior o.l.v. dirigent Iwan Wiering. Ook zullen de traditionele Jeroensliederen worden gezongen. Organist is Arjan de Vos. Zoals elk jaar zal ook de Sint-Jeroenonderscheiding worden uitgereikt. Na afloop van de viering is iedereen welkom op het Verkadeplein naast de kerk voor een gezellig samenzijn.

Noordwijk is als Nederlandse plaats vrij uniek als het gaat om het bezit van een eigen patroonheilige, haar eerste pastoor Jeroen, die in de 9e eeuw vanuit Ierland in Noordwijk belandde om hier het Christendom te brengen. Tot tweemaal toe is Noordwijk uitgeroepen tot officiële bedevaartplaats, wat ook de reden is waarom Noordwijk twee grote kerken heeft op korte afstand van elkaar. Van de tradities rondom Jeroen is veel verdwenen, echter de laatste jaren ontstaan er weer activiteiten die, passend in de huidige tijd, Jeroen wederom verankeren in de Noordwijkse gemeenschap.

Meer informatie is te vinden op www.parochiesintmaarten.nl

Uit de krant