Calimero | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Calimero

De voorspelbare politieke strijd tussen Noordwijkerhout en Noordwijk is nu publiek nieuws. De eerste afscheiding is een feit. Een nieuwe een-vrouw-fractie is geboren.

Voor insiders zeker geen verrassing want er smeult al lange tijd ondergronds vuur. Overigens niet alleen bij Puur, maar bij meer partijen in onze gemeenteraad. Het was voor de geïnteresseerde volgers van de gemeente politiek vanaf dag 1 duidelijk dat de Noordwijkerhoutse vertegenwoordigers een Calimero-rol vertolkten. En dat vind ik, aanvankelijk groot voorstander van deze fusie, heel erg jammer. Zoals ik het 4 kernen-beleid jammer vind, omdat wij Noordwijkers al heel ver op weg waren om het gezamenlijk belang de basis van het politieke denken te laten zijn.

Deze week dus het trieste nieuws dat er een weer nieuwe partij ontstaat. Een CDA-dissident, die eerst naar PUUR overstapte en nu al zelfstandig verder wil binnen het lokale bestuur. In, zoals zij het zelf noemt, een krachtig, vitaal en elkaar versterkend Noordwijk en Noordwijkerhout. Navraag maakt waarschijnlijk dat 'haantjesgedrag door hennetjes' tot de breuk heeft geleid.

Terwijl sommigen spreken van zetelroof, stel ik vast dat er niets illegaals aan is. In de politiek blijkt nou eenmaal alles geoorloofd te zijn. Ik vind het wel jammer, want in de praktijk zal het tot nog meer vertraging leiden. Het betreffende raadslid is misschien een muis, maar geen grijze muis. Zij zal natuurlijk de kans om bij ieder agendapunt voor het oog van de camera's op te treden, met beide handen aannemen.

Maar dit ter zijde en terug naar de gemeenteraad van heden, waar de emotie het in de meeste gevallen wint van het rationele denken. Met alle gevolgen van dien. Ik hoop wel dat dit voorlopig een laatste incident is in Politiek Noordwijk. Ik voorzie helaas dat 'ouwe knarren' en 'jonge honden' heel snel de oorzaak zijn van botsende dorpspolitiek. Ik kies voor 'de jonge honden'. Zoals we zagen in de zonnepanelendiscussie, het politieke spectrum kent gelukkig jeugdige deskundigheid. Ik hoop van harte dat hierdoor de zogenaamde routine, ik noem het 'de oude knarren', heel snel ruimte gaan geven aan meer kwaliteit in de raad. Jonge honden die beter beseffen dat het verleden achter ons ligt en dat de toekomst vereist dat er voorrang wordt gegeven aan het heden.

Ik ben hoopvol want ik herken deskundige jongeren, die wars zijn van Calimero-gedrag. Die de nu veel gebruikte dooddoeners zoals 'we deden het altijd zo' laten voor wat het is. Wel een praktisch oog hebben voor wat belangrijk is in de besluitvorming en genuanceerd denken over politiek in dienst van het dorpsbelang. Kom zeg, er is maar één belang en dat is het gezamenlijk belang van 42.869 inwoners.
Ik vrees echter dat het recente incident niet op zich zal blijven. Het onderwerp zetelroof laat ik daarom nog even rusten. Dat ga ik, met uw goed vinden, op een later moment nader beschouwen en deskundig fileren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>