Verbinder gezocht | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Hans Knapp overhandigt de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan Jaap Smit. | Foto: Wim Siemerink
Hans Knapp overhandigt de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan Jaap Smit. | Foto: Wim Siemerink (Foto: Picasa)
Politiek

Verbinder gezocht

• Jaap Smit: 'Een krachtige burgemeester is hier op zijn plaats'

'Goed om hier te zijn. Ik heb gemerkt dat u hard gewerkt heeft om heel snel één gemeente te worden. Ik maak u daarover mijn complimenten. Noordwijk is voor mij bekend terrein. Ik weet, dit is een bijzondere gemeente waar een krachtige burgemeester op zijn plaats is. Dat was de introductie van Jaap Smit, de Commissaris van de Koning, bij aanvang van een speciale raadsvergadering. Daarin presenteerde de gemeenteraad de profielschets zoals de ideale burgemeester van Noordwijk eruit zou moeten zien.

Door Wim Siemerink

Deze ingelaste vergadering bleek heel duidelijk een bijzonder moment voor veel leden van de gemeenteraad van Noordwijk. De sfeer in de Duinpan was anders dan anders. Raadsleden leken wat gespannen en er waren duidelijk waarneembaar meer stropdassen en stijlvolle japonnen. Het bezoek van de Commissaris van de Koning aan Noordwijk en de kans om met hem van gedachten te wisselen over een kroonbenoemde burgemeester, had duidelijk zijn invloed.


Geen politieke benoeming

De Commissaris verduidelijkte nog eens de gehele procedure. Jaap Smit:'Dit betreft zeker geen politieke benoeming. We gaan gezamenlijk op zoek naar de beste kandidaat. Iemand die de inwoners van Noordwijk goed van dienst kan zijn. En dat gebeurt zeker niet in achterkamertjes. In verband met de privacy van sollicitanten echter soms wel in vertrouwelijkheid'.

Na het verzamelen van de sollicitaties maakt Jaap Smit zelf een eerste selectie. Daarna is er overleg met de vertrouwenscommissie. Vervolgens worden twee kandidaten geselecteerd en de gemeenteraad het laatste woord heeft, waarna de koning de benoeming per 1 januari 2020 officieel aankondigt. De commissaris daagde de gemeenteraad uit om deze avond duidelijk 'in de etalage te gaan staan'.


Nevenfuncties

In de profielschets staan een groot aantal voorspelbare wensen. Een van de extra voorwaarden is een 24/7 beschikbaarheid en daardoor een zeer beperkte mogelijkheid voor nevenfuncties. Een voorwaarde waar de commissaris aandacht voor vroeg:'Ik vraag u toch na te denken over meer ruimte. Nevenfuncties kunnen ook een positieve uitwerking hebben'.

Vanuit de vertrouwenscommissie waren het Dick Gutlich (D66) Hans Knapp (VVD), Lisette van der Vossen-Duivenvoorde (NZL) en Theo Alkemade (CDA) die een toelichting gaven op gewenste kenmerken van een nieuwe burgemeester.

Hans Knapp verwachtte een deskundig adviseur met bestuurlijke ervaring. Gutlich wilde een aanjager voor ruimtevaart en toerisme. Van der Vossen benadrukte Noordwijk als 'plattelandsgemeente' en tipte het belang van het carnaval nog even aan.

Theo Alkemade bleef kritisch op nevenfuncties, wilde een voorzitter van de raad compleet met goede omgangsvormen en transparantie plus echte interesse in de burger. Commissaris Jaap Smit gaf in een korte reactie te kennen 'hier wel wat mee te kunnen'.

Daarna werd het fotomoment ingelast waarbij Hans Knapp namens de gemeenteraad de uitgebreide profielschets overhandigde aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>