Onderbroek bewijst: beste bollengrond van Nederland in Noordwijkerhout | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Andre Hoogendijk (l) en Klaas Hogervorst tonen het resultaat van het onderzoek. | Foto: KAVB/VidiPhoto
Andre Hoogendijk (l) en Klaas Hogervorst tonen het resultaat van het onderzoek. | Foto: KAVB/VidiPhoto

Onderbroek bewijst: beste bollengrond van Nederland in Noordwijkerhout

Een eenvoudig onderzoek van bloembollenkwekers naar de bodemkwaliteit heeft uitgewezen dat de beste bollengrond van Nederland zich in Noordwijkerhout bevindt.

Het betreft een perceel van hyacintenkweker Klaas Hogervorst. In april heeft Hogervorst, evenals honderden collega's in heel Nederland, een katoenen onderbroek in zijn bollenveld ingegraven. Na twee maanden is het ondergoed weer opgegraven. Hoe minder er dan van de onderbroek over is, hoe actiever wormen, schimmels, bacteriën en micro-organismen in de grond zijn. Een goed en natuurlijk bodemleven is van groot belang bij de teelt van vitale en sterke gewassen. Uit handen van André Hoogendijk (KAVB) ontvangt Hogervorst de eerste Nederlandse Soil Your Undies-trofee.


Gezond bodemleven

Een vakjury met vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) bepaalde mede aan de hand van ingezonden foto's de winnaar van de Soil Your Undies-trofee 2019 in Nederland. De praktische bodemtest is dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd in navolging van een Canadees initiatief. De activiteit heeft tot doel meer aandacht en actie te vragen voor een gezond bodemleven in de agrarische sector maar ook in particuliere tuinen. De publieksprijs is gewonnen door basisschool Antonius uit Voorhout. Komend najaar ontvangt de school een pakket van Klaas Hogervorst met bloembollen uit het beste bollenperceel van Nederland.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>