Merlien Welzijn van Padua en Pierre Sponselee van Dunavie:
Merlien Welzijn van Padua en Pierre Sponselee van Dunavie: "We zijn goeie buren". | Foto: Cor de Mooy

Fusie Dunavie en Padua is van de baan

Algemeen

De fusie van de Noordwijkerhoutse woningbouwcorporatie Sint Antonius van Padua met Dunavie gaat niet door. Zo werd op donderdag 27 juni bekend gemaakt door de bestuurders van beide organisaties.

Door Cor de Mooy

De fusieverkenningen hebben een half jaar in beslag genomen. Onderzoek, zowel in Katwijk als Noordwijk/Noordwijkerhout, wees uit dat het haperde aan draagvlak. "De intentie om een fusie aan te gaan zorgde voor veel onrust binnen Noordwijk en Katwijk", verklaart directeur-bestuurd Merlien Welzijn van Padua. "Niettemin kwam dat toch tot bedaren en boog om naar een positieve houding". In Katwijk daarentegen kwamen de handen niet op elkaar hiervoor bij de politiek en de huurders. "Dit heeft overigens niets te maken met de keuze voor Padua", verduidelijkt directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Dunavie.

Ondanks dat er geen optimaal draagvlak werd gevonden, ligt de oorzaak van het niet doorgaan in de financiële situatie en andere prioriteiten. Aanvankelijk leek dat precies omgedraaid. Dunavie zou overtollige middelen meebrengen terwijl Padua een tekort had. Sponselee: "Er moet eerst gekeken worden naar herstructurering van het huidige woningen. De nadruk moet daarbij liggen op de kwaliteit. Dit heeft de eerste prioriteit voordat je andere dingen gaat doen. Dat is een forse opgave, want het gaat om we heel veel dat de komende tien tot vijftien jaar op je af komt."

Financiële positie

Eerst zag het er naar uit dat Padua niet voldoende financiële reserves had. Alle onderzoeken en verkenningen leverden ook een heel ander beeld op. "Het is niet zo dat acute geldnood het motief was voor een fusie", verklaart Welzijn. "De overheid heeft een richtlijn opgesteld die bepaald dat je 75% van je kapitaal kunt lenen. Nadat project Bavo voltooid is, daalt die parameter tot 45 procent. We gaan nu goed kijken hoe we in onze eigen organisatie kunnen investeren. Eind dit jaar hopen we zicht te krijgen hoe verder".

Voor Dunavie ligt het iets eenvoudiger. "We hebben een omvang waarmee je goed verder kunt", zegt Pierre Sponselee. "Dit geld ook voor de financiële positie. Maar, waar we nu naar moeten kijken is wat de eerste prioriteit heeft. Dat is voor de komende tien tot vijftien jaar ons bestaande huizenbezit en de nieuwbouw. Die moet kwalitatief goed zijn en ook betaalbaar."
Directeur Willem van Duijn van De Noordwijkse Woningstichting reageerde naar Welzijn toe met 'Balen voor je. Je bent altijd welkom om te praten'. Maar hoe gaat Padua nu verder? "Zelfstandig. Andere opties zijn open", zegt Merlien Welzijn stellig. "We kunnen een aantal jaren goed vooruit.

De bestuurders kijken vooral rationeel naar de uitkomst. Welzijn: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld over de no-go. Maar rationeel gezien is er geen andere uitkomst mogelijk. Dat maakt het makkelijker te accepteren." "Het is een goed proces geweest", blikt Sponselee terug. "We zijn goeie buren geworden. Dat zegt toch wel iets over het proces.

Uit de krant