Schilderfestival 2019 gaat vrijdag van start | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Schilderfestival op het strand | Foto: Archief
Schilderfestival op het strand | Foto: Archief

Schilderfestival 2019 gaat vrijdag van start

In 1996 stond er een oude legertent op het strand in Katwijk. Van daaruit schilderde een groep Amsterdamse schilders opnieuw naar de natuur. Zoals de schilders van de Haagse School dat honderd jaar eerder ook deden. Dat beviel de schilders zo goed dat ze sindsdien elk jaar rond de langste dag aan het strand schilderen. Na een korte pauze zijn de schilders sinds 1999 gast van Schilderfestival Noordwijk.

In 2018 bestond het Schilderfestival 20 jaar. In die 20 jaar namen elk jaar tussen de 50 en 100 schilders deel en zijn er intussen duizenden schilderijen direct van de schilderezel verkocht aan particulieren en bedrijven. Daarom is het normaal dat er in huiskamers in Noordwijk olieverfschilderijen hangen. Sommige Noordwijkers hebben intussen zelfs collecties gevormd. Dat is natuurlijk vooral mogelijk omdat het niveau van de kunstenaars hoog is.

Alleen professioneel opgeleide kunstenaars zijn welkom, ook al wordt een goede autodidact natuurlijk niet geweigerd. Voor kunstenaars uit binnen- en buitenland is het Schilderfestival een werkgemeenschap geworden. Duitsers als Jurgen Leippert, André Krigar, Carola Schapals en Sibylle Bross, de Ier Toni Robinson, de Spanjaard Adolfo Rua, de in Engeland woonachtige Dorien van Diemen, de Russische Natalia Dik en de Australiër Leon Holmes zijn trouwe deelnemers. Nederlandse schilders als Helene Verhoeven, Jurriaan van Hall, Roos Schuring, Gertjan Scholte Albers , Piet Groenendijk, Irma Braat, Justine Albronda, Karin Voogd, Ernst Voss, Kees Putman en Robert Vorstman schilderden hier in hun 'jonge jaren' en een aantal is er nog steeds elk jaar trouw bij.

Er worden intussen niet alleen maar vuurtorens en strandgezichtjes geschilderd. Moeilijke onderwerpen als de zee en het duinlandschap worden niet geschuwd. Een aantal zeeschilders zoals Kees Putman en Jurgen Leippert hoort tot de top. Dat geldt ook voor interieurs; het werk van Dorien van Diemen is spraakmakend. Zij won het Schilderfestival 2017 en 2018 met schilderijen die zij maakte als 'embedded painter'. Landschappen van Carola Schapals worden binnen een dag verkocht.

In 2019 zijn ongeveer 50 schilders uitgenodigd om deel te nemen. Een deel van de winnaars van de afgelopen 20 jaar. Een aantal schilders van het eerste uur. Lokale (en regionale) schilders. Genomineerden van de laatste jaren, waaronder een aantal getalenteerde Russische vrouwen die in Nederland wonen en werken. En een nieuwe groep jonge professionele schilders uit het netwerk van een aantal galeriehouders die tot nu toe nog niet hebben deelgenomen. Aan de genodigden wordt gevraagd een jonge collega mee te nemen naar Noordwijk. We gaan ervan uit dat er uiteindelijk 40 schilders deelnemen.

Aan het begin van de festivalweek op 14 juni zal er een tentoonstelling zijn van het werk van twee artists in residence. Sonja Brussen en Daan de Jong. Die tentoonstelling duurt een weekend (van 14 tot en met 16 juni). Zij verbleven van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april in Noordwijk tijdens de week van het Bloemencorso.

Dit jaar is er evenals in 2018 een grote prijs te winnen. Naast de materiaalprijs van Royal Talens is er een geldprijs.

Het festival vindt plaats van 14 tot en met 23 juni bij strandpaviljoen De Zeester aan de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk. Opera aan Zee zal op 15 en 16 juni mede gebruik maken van de festivaltent voor een aantal operavoorstellingen en een operadiner.

De jury in 2019 bestaat uit Kunie Blom, Pauli Snoeks, Ahmet Polat, André Groeneveld en Harry Kraaij.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>