Streekmuseum Veldzicht wordt één van de vijf 'Parels' | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De wethouders voor een van de bloemenvelden. | Foto: Ina Verblaauw
De wethouders voor een van de bloemenvelden. | Foto: Ina Verblaauw
Politiek

Streekmuseum Veldzicht wordt één van de vijf 'Parels'

In mei 2017 werd de samenwerkingsovereenkomst B(l)oeiende Bollenstreek ondertekend door de wethouders van Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Het doel is de streek aantrekkelijker te maken voor bewoners en toeristen. In de plannen werd prioriteit gegeven aan vijf 'Parels': de landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de Trekvaart Leiden-Haarlem en Strand en Duinen. Ook de verbindingen tussen de parels krijgen aandacht door middel van ecologisch bermbeheer en het aanplanten van bollenmengsels.

Door Ina Verblaauw

Donderdag 6 juni werd de eerste Parel, bij streekmuseum Veldzicht, geopend. Projectleider Dave Dirks liet aan de hand van een dia serie zien welke werkzaamheden er de afgelopen twee jaar zijn verricht.
Het museum is een vertrek of rustpunt geworden van een wandelroute, die loopt langs de Coepelduynen en kwekerijen. De hooiberg werd vorig jaar al opgeleverd. Niet alleen de bollen, maar juist ook de kruidenteelt krijgt veel aandacht bij het streekmuseum. Zoveel mogelijk is getracht deze terug te brengen naar vroeger tijden. Via de QR-code bij de kruidentuin kan meer informatie worden verkregen. De Dodoens Cruydehof is vernoemd naar Rembert Dodoens, een beroemd plantkundige en arts die leefde van 1517-1585.

Wethouder Sjaak van den Berg, voorzitter van de landschapstafel, roemde het gerealiseerde icoon project dat meer biodiversiteit in de omgeving schept en de vele vrijwilligers die hun bijdrage aan de Parel hebben geleverd.

Het grote gezelschap ging naar buiten om het informatiebord te onthullen en het Dodoens Cruydenhof te openen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>