Opening seizoen Historische Rondwandeling 2019 | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
| Foto: Archief
Cultuur

Opening seizoen Historische Rondwandeling 2019

Elke dinsdagavond van 11 juni t/m 13 augustus worden weer rondwandelingen georganiseerd in de historische kern. Onder leiding van onze ervaren gidsen maken deelnemers o.a. kennis met een vijf eeuwen lange bouwgeschiedenis waarvan vele prachtige voorbeelden zijn te bewonderen.

Dit jaar kent elke maand een bijzonder thema, waarbij een aspect extra wordt belicht. In juni staan de heilige bruggen en waterlopen centraal. In juli aandacht voor het landgoed Calorama en in augustus het St. Joris Schuttersgilde.

Op 11 juni zal om 19.30 het seizoen 2019 officieel worden geopend door cultuurwethouder Sjaak van der Berg. Na afloop van de wandelingen wordt afgesloten bij Royal met de aanbieding van de nieuwe 'Gids bij de historische rondwandeling' aan wethouder van der Berg.

Het thema in juni is 'Volg de heilige bruggen en de waterlopen' op 11, 18 en 25 juni. De wandeling volgt de waterlopen en komt over de 5 bruggen, die de oude kern omsloten en belangrijk waren als toegangsweg. Deze route, ook wel processieroute genoemd, bestaat al sinds de Middeleeuwen, toen Noordwijk een toonaangevende bedevaartplaats werd. De wandeling door de kern van Noordwijk-Binnen staat dus mede in het teken van de oudst bekende inwoner van Noordwijk uit het verleden: de heilige Jeroen. Ook leidt de tocht langs een aantal plekken, waar de herinnering aan Jeroen op een of andere wijze levend wordt gehouden. De waterwegen en de heilige bruggen zijn nu nog deels zichtbaar.


Wandeling langs de toppers

Op deze avond wordt als alternatief ook een wandeling georganiseerd langs de toppers, de mooiste plekjes in Noordwijk Binnen. Deze zgn. verkorte route is onlangs gepubliceerd in het boekje 'Wandeling door de Historie van Noordwijk Binnen', dat nu te koop is bij de VVV's en de reguliere boekhandel. Deze verkorte route is inmiddels ook gebruikt voor het maken van een wandel-app, die is gepubliceerd onder 'Beleef route'. Eenieder kan deze op zijn telefoon downloaden. Deze avond is natuurlijk in een wat uitgebreidere vorm onder leiding van Hein Verkade, een van de twee grondleggers van de historische wandeling.

De wandeling start steeds om 19.30 uur voor het gemeentehuis en duurt ongeveer tot 2 uur. Er wordt afgesloten met een consumptie in café Royal. De kosten bedragen standaard  € 4,50 p.p. incl. consumptie. Voor deelname kan men zich dinsdags om 19.30 uur melden bij de Dorpspomp voor het gemeentehuis.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>