Kees van Duivenvoorde wint NK makreel roken | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De makrelen werden direct aan de kast verkocht. | Foto: Ina Verblaauw
De makrelen werden direct aan de kast verkocht. | Foto: Ina Verblaauw

Kees van Duivenvoorde wint NK makreel roken

Veel publiek op de boulevard voor het Ibiza Festival. Maar ook veel bezoekers op het Vuurtorenplein voor de NK Makreel roken zaterdag 1 juni. In totaal 39 deelnemers uit Noordwijk, Katwijk, Scheveningen en Petten hadden zich ingeschreven voor dit evenement. Rederij Vrolijk uit IJmuiden was de gulle sponsor van de vis, ongeveer 700 stuks.

Door Ina Verblaauw

De procedure van het roken wordt uit de doeken gedaan door Peter van Dam, sinds 1 april voorzitter van HSP De Sportvisser. "De vissen worden van de ingewanden ontdaan en aan pennen geregen. Inmiddels wordt een vuurtje gestookt van beuken- en eikenhout, belangrijk voor de smaak. Dertig minuten worden ze drooggestookt. Daarna gaat de kast dicht en worden de makrelen in ongeveer twee uur op 55/60 graden gerookt. Daarna komt er extra hout bij om de temperatuur op te voeren naar ongeveer 80 graden voor het garingsproces. Daarna gaat de kast open en is de makreel perfect gerookt". Afhankelijk van de grootte van de kast, worden tussen de 20 en 80 makrelen per keer gerookt.


De deelnemers mochten twee makrelen op een schaal inleveren bij de jury, bestaande uit twee beroepsvissers. Zij beoordeelden in eerste instantie op kleur. Uit deze selectie kozen zij vijf schalen, waarvan zij de vis beoordeelden op gaarheid en smaak. De winnaar werd Kees van Duivenvoorde.


Het leuke aan deze sport is vooral de saamhorigheid. Elkaar zien op evenementen als deze. De 110 voor de verkoop bestemde makrelen waren binnen een half uur uitverkocht.


"Wat doe je met deze 40 makrelen", vroeg ik een deelnemer. "Die gaan mee naar huis en ik ben ze zo kwijt: familie, buren, vrienden en collega's, geen enkel probleem. De opbrengst van ruim € 2.000,00 van dit NK gaat naar Kika (stichting kinderen kankervrij).


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>