Blauwe vlag in top | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Roberto ter Hark hees donderdag de afgelopen vlag. | Foto: Ina Verblaauw
Roberto ter Hark hees donderdag de afgelopen vlag. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Blauwe vlag in top

Voor de 32e keer op rij kreeg Noordwijk op donderdag 10 mei de Blauwe Vlag. Een internationale erkenning van de Foundation for Environmental Education. De Blauwe Vlag is een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden, binnenstranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn.

Door Ina Verblaauw

Dit jaar deden 44 landen mee aan de campagne, waarbij aan ruim 4.500 stranden en jachthavens de Blauwe Vlag is toegekend. De leus op de folder vermeldt: "ziet u de blauwe vlag wapperen? Dan mag u ervan uitgaan dat het strand of de jachthaven schoon en veilig is!"

Aan wethouder Roberto ter Hark was de eer om de blauwe vlag te hijsen ter hoogte van de vuurtoren. Ook bij de stranden aan de Duindamseslag en de Langevelderslag wappert de vlag vanaf vandaag. Ter Hark noemde een aantal criteria die aan de toekenning voorafgaan. "Schoon water, duurzaamheid, veiligheid, een schoon strand en schone sanitaire voorzieningen. Zeer verheugd dat allen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zich hier presenteren in persoon en met het wagenpark". Hij sloot af met iedereen een gaaf en mooi zomerseizoen te wensen.

Direct na het hijsen van de vlag werd de strandpendel gepresenteerd. De gemeente en Noordwijk Marketing maken deze gratis Beach Shuttle mogelijk. Dit jaar wordt de Shuttlebus verzorgd door de Koninklijke Beuk. De Beach Shuttle rijdt op 30 en 31 mei en 1 juni tijdens het Ibiza Festival. Daarna wordt de Beach Shuttle vanaf 6 juli tot en met 1 september ingezet tijdens weekenden, doordeweeks bij mooi weer en bij grote evenementen. Bezoekers kunnen vanaf het parkeerterrein P1 (aan de Gooweg/ hoek van Berckelweg) opstappen op de Beach Shuttle. De haltes zijn het Vuurtorenplein en het Palaceplein. Nieuw dit jaar is dat passagiers in de bus een Strandwijzer ontvangen met nuttige informatie over het strand, de evenementen, de strandpaviljoens, de betekenis van de vlaggen en de hulpdiensten. De Beach Shuttle rijdt tussen 10.00 en 19.00 uur continu, bij grote evenementen gelden aangepaste rijtijden. Vorig jaar was de de Beach Shuttle een groot succes: ruim 5.000 passagiers werden vervoerd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>