Koeienstal geopend tijdens Boerenmarkt | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
De Klederdrachtgroep deed ook mee tijdens de Boerenmarkt op Veldzicht. | Foto: Ina Verblaauw
De Klederdrachtgroep deed ook mee tijdens de Boerenmarkt op Veldzicht. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Koeienstal geopend tijdens Boerenmarkt

Op de zonovergoten paaszaterdag werd de inmiddels traditionele Boerenmarkt gehouden in en rond Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Er viel weer van alles te beleven, te luisteren en te proeven. Veel kraampjes met honing en jam, keramiek en aardewerk, boeken, houtsnijwerk, huiden en snuisterijen. Er waren bloemen, een hoek was ingericht voor konijnen, kippen en duiven. Ook de inwendige mens werd goed verzorgd met zoveel mogelijk producten uit de streek.

De muziek werd verzorgd door de Schuurzangers en het Kleynkoor. De Klederdrachtgroep liep langs de bezoekers en verstrekte informatie over onder andere de kruidentuin.

Wethouder Sjaak van den Berg bracht ook een bezoek aan de Boerenmarkt en opende de trotse nieuwe aanwinst van het museum. De koeienstal, waar voorheen de Blaarkoppen stonden, is opgeknapt en doet vanaf nu dienst als educatief museum. In de stal is te zien wat er zoal voor activiteiten in en rond de boerderij plaatsvonden.

Demonstraties werden gegeven van spinnen, weven en touwslaan. Later die middag volgde een demonstratie boter maken. Belangrijk element is de informatie over de voedselketen. Vroeger was het maken, gebruiken, weggooien. Langzaam verandert dit in maken, gebruiken en hergebruiken. Ook worden het fruit en de granen van het seizoen getoond.
"De stal is bedoeld als educatieruimte voor scholen", aldus Monica van Egmond, nauw betrokken bij de inrichting van de ruimte. "We hebben een aantrekkelijke speurtocht opgesteld voor kinderen vanaf 10 jaar met vragen als: van welke houtsoort worden klompen gemaakt of hoe heet het waar touw wordt gemaakt".

Ook voor volwassenen is er een speurtocht, met vragen als "waarom breiden de vissersvrouwen in elk dorp volgens een eigen patroon de truien voor de vissers". De antwoorden zijn allemaal te vinden in en rond de boerderij. Een leuk idee voor een verjaardagsfeestje.
Museum Veldzicht is elke zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.streekmuseumveldzicht.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>