Te voet en per fiets langs oorlogsmonumenten | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Aan het Westeinde komt wellicht een monument ter gedachtenis aan het neerstorten van een bommenwerper. | Foto: PR
Aan het Westeinde komt wellicht een monument ter gedachtenis aan het neerstorten van een bommenwerper. | Foto: PR (Foto: )

Te voet en per fiets langs oorlogsmonumenten

John Asselbergs, voorzitter van de Oranjevereniging Noordwijk, presenteert het programma rond Koningsdag en 4-5 mei. Het programma op Koningsdag heeft de vertrouwde elementen zoals de Aubade in de Hoofdstraat en de Kindervrijmarkt op de Grent. Nieuw dit jaar is de Kidz-dj. Kinderen worden uitgenodigd om mee te dansen en wellicht zelf een plaatje te draaien op het Grentpoppodium. Vanaf 14.00 uur treden daar tal van artiesten op en is de Grent dé ontmoetingsplek voor velen.

Door Ina Verblaauw

Nieuw dit jaar is de wandel- en fietsroute in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk langs bekende en minder bekende oorlogsmonumenten. De opening van deze route vindt plaats op 5 mei in Hotels van Oranje. Engelandvaarder Eddy Jonker zal samen met wethouder Roberto ter Hark het startsein geven. Dertig monumenten kunnen worden bezocht: de bekende monumenten; ook plekken die onbekend zijn maar wel van betekenis waren gedurende WOII. Zoals het huis in de Voorstraat waar biermagnaat Freddy Heineken was ondergedoken. Bij Foto van Kampen is een foto-expositie over de Atlantikwall. De totale fiets/wandelroute is ongeveer 35 kilometer en bevat 30 munumenten/plekken met een verhaal. Starten kan op elk moment op elke plek.

De Oranjevereniging heeft versterking en bestaat momenteel uit zeven leden. De ambitie is de fiets/wandelroute uit te breiden naar de hele Bollenstreek. Ook is er contact met het landelijk comité 4-5 mei om een dergelijke route groter aan te pakken.

Op www.5meiroute.nl zijn alle historische plaatsen terug te vinden. Er is een routekaart, die verkrijgbaar is bij hotels, musea en langs de route verkrijgbaar is. Ook kan de gratis app Beleef Routes worden gedownload met de 5 mei route. Uiteraard kan de route het gehele jaar worden gefietst of gewandeld. Deelnemers aan de 5 mei route worden uitgedaagd om een mooie/leuke foto te plaatsen op facebook of instragram #5meiroute.nl. Hierbij zijn leuke geldprijzen te verdienen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>