Wethouder Sjaak van den Berg neemt de kaart in ontvangst waarop de AED-kasten staan aangegeven. | Foto: IV
Wethouder Sjaak van den Berg neemt de kaart in ontvangst waarop de AED-kasten staan aangegeven. | Foto: IV

AED's in kaart gebracht

Algemeen

Een jaar geleden werd door de gemeente Noordwijk een werkgroep ingesteld om te inventariseren waar AED-kasten hangen en hoeveel aangemelde vrijwilligers toegang hebben tot deze kasten, met als doel Noordwijk Hartveilig te maken.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit systeem doet de reset shock wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand. Het is nog steeds een hardnekkig misverstand dat bij het zien dat iemand wordt getroffen door een hartstilstand, de getuige toegang heeft tot de AED-kast. In dergelijke gevallen dient direct 112 te worden gebeld. Op het moment dat de melding binnenkomt, wordt een ambulance op pad gestuurd en een aangemelde, in de buurt wonende BurgerHulpVerlener (BHV) ontvangt een melding op de telefoon. De locatie en de code om de AED-kast te openen verschijnt eveneens op de telefoon. De AED-kast is dus alleen te gebruiken door een BHV-er die is aangemeld.

De werkgroep heeft als doel dat er in een straal van 500 meter een AED-kast toegankelijk geplaatst is. Er is berekend dat er 20 algemene AED-buitenkasten nodig zijn, die 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar zijn. Noordwijk telt meer AED-kasten, maar die staan veelal geplaatst in scholen, kantoren en supermarkten en zijn na sluitingstijd niet toegankelijk. In kaart is gebracht waar een buitenkast geplaatst zou moeten worden. Van de 20 benodigde AED-kasten zijn er 6 gesponsord door de Hartstichting in samenwerking met Stichting Hoek tot Helder. Deze stichting heeft wel als eis dat de gesponsorde AED-kasten langs de kustlijn worden geplaatst wat meegenomen is door de werkgroep met het bepalen van de locaties. Inmiddels ontstaan ook burgerinitiatieven om als wijk of buurt zelf een AED-kast voor de wijk aan te schaffen.

De werkgroep doet een dringend verzoek aan burgers om zich aan te melden voor het volgen van een EHBO of BHV-cursus. Aanmelden hiervoor kan bij de EHBO of via Stichting Welzijn Noordwijk. Het aanmelden van een AED-kast of aanmelden als BHV-er kan via www.hartslagnu.nl

Uit de krant