Aanstaande moeder Nadine Mussert op consult bij oma Ger Baalbergen. | Foto: Ina Verblaauw
Aanstaande moeder Nadine Mussert op consult bij oma Ger Baalbergen. | Foto: Ina Verblaauw

Boekenweek 2019 is uit startblokken

Algemeen

Zaterdag 23 maart startte de Boekenweek met als thema "De Moeder De Vrouw", naar een gedicht van Martinus Nijhoff uit 1934. "In eerste instantie vond ik het een nogal suf onderwerp", aldus Nadine, eigenaresse van Boekhandel van der Meer. "Maar naarmate we er als team over nadachten, vonden we het toch wel een stoer onderwerp. En het blijkt een breed thema. Er zijn zoveel boeken geschreven over de vrouw".

Door Ina Verblaauw

De aftrap werd gedaan door Babette Labeij die zaterdag 23 maart een workshop 'Zing!' gaf. Aansluitend een ontmoeting met thrillerschrijfster Nathalie Pagie. Later die middag vertelde Monique Leyenaar over haar boek 'De Hoogste Tijd', over 100 jaar kiesrecht voor vrouwen. Vera Marijt en Elke Vierveijzer sloten de dag muzikaal af.

In het prieel van de boekhandel zaten de hele dag twee oma's voor het verstrekken van nuttige tips, terwijl ze aan een breiwerk zaten. De hoogzwangere Nadine had wel wat vragen aan de dames. Ook organiseerde zij een babyshower. Niet voor zichzelf, maar voor de Orange Babies. Het personeel van de winkel draagt gedurende de Boekenweek een roze T-shirt met de tekst 'When they go low, we go high'; een uitspraak van Michelle Obama. Topper op zondag 24 maart was het bezoek van Peter Buwalda over zijn nieuwe boek 'Otomars zonen'.

Er staat in de Boekenweek, die duurt t/m 31 maart, nog meer op het programma. Maandag 25 maart bracht Hugo Borst een bezoek aan de boekhandel met een lezing over de boeken 'Ma' en 'Ach, moedertje', die hij schreef over zijn moeder met Alzheimer.

Woensdag 27 maart is er de jaarlijkse boekenquiz in samenwerking met boekhandel Grimbergen uit Lisse, aanvang 19.30 uur. Donderdag 28 maart een literair diner met Jaap Robben over zijn nieuwste boek 'Zomervacht'. Aanvang 19.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Zondag 31 maart geeft ds. Janneke Nijboer om 13.00 uur een lezing over sterke vrouwen in de Bijbel. Om 15.00 uur vertelt historica Els Kloek over haar boek '1001 vrouwen in de 20e eeuw'. Bij aankoop van een boek ontvangt men het gratis Boekenweekgeschenk. Dit jaar een boek van Jan Siebelink 'Jas van Belofte'. Het Boekenweekessay is dit jaar geschreven door Murat Isik en draagt de titel 'Mijn moeders strijd'.

Voor meer informatie en het volledige programma: www.boekhandelvandermeer.nl

Uit de krant