Sportfeest voor peuters op de Duinwetering | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Peuters konden heerlijk rollen en dollen in de sporthal op de Duinwetering. | Foto: Ina Verblaauw
Peuters konden heerlijk rollen en dollen in de sporthal op de Duinwetering. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Sportfeest voor peuters op de Duinwetering

Het krioelde van het kleine grut. Woensdagochtend 13 maart werd een peutersportfeest georganiseerd bij Sportpark Duinwetering. Heel veel deelnemertjes: peuterspeelzalen en individuele ouders met kinderen tot 4 jaar.

Door Ina Verblaauw

Spannend was het wel: via de blauwe gangen uitkomen in een zaal vol met veel spelletjes. Begonnen werd met een warming-up onder leiding van Juvat Westendorp. Hij is JOGG ambassadeur (Jongeren Op Gezond Gewicht) en bekend van dansprogramma's op televisie.

Voor de warming-up begon hij zoals een dag normaal begint: wakker worden, geeuwen, uitrekken, douchen, haren wassen, afdrogen en een dansje doen. De peuters deden enthousiast mee en deden zo spelenderwijs een warming-up van de spieren.

Daarna konden de kinderen naar hartenlust spelen bij het parcours dat was uitgezet. Belangrijk om te laten zien dat spelen en bewegen heel leuk is. Veel vaardigheden kwamen aan de orde: klimmen, mikken, hangen en zwaaien, boven- en onderhands balgooien, kracht, coördinatie en balanceren.

Beperkend

JOGG-regisseur bij Sportbedrijf Noordwijk Miranda Oedzes over het waarom van deze ochtend: "de motorische ontwikkeling van peuters loopt achter in vergelijking tot een aantal jaren geleden. Ze bewegen minder en spelen minder buiten. Daarbij komt dat ook de ouders voorzichtiger zijn geworden en hun kinderen beschermen tijdens het spelen wat beperkend kan werken".

Terwijl de kinderen naar hartenlust konden dollen, was er in een bovenzaal een inspiratie bijeenkomst. Ouders, sportleerkrachten en een kinderfysiotherapeut konden met elkaar van gedachten wisselen.

Ook het belang van de gezonde sportkantine, wat Duinwetering is, werd benadrukt. Fruit eten en water drinken is belangrijk en net zo lekker als snoep. Al mag dat laatste natuurlijk ook. Er kwam een discussie op gang over het op jonge leeftijd lid worden van een sportclub, waarbij het wedstrijdelement al vroeg wordt bijgebracht. Algemeen werd gesteld dat het beter is het spelen belangrijker te vinden dan het winnen.

App

Jenneke van der Zon, projectleider speellocaties Noordwijk heeft de speelplekken in Noordwijk in kaart gebracht. "Het zijn er 70, maar we hebben er 27 in kaart gebracht. Alle speelplekken zijn terug te vinden op de Speeltuinen-app."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>