Afbeelding
Foto: Mark Kras

Einde van de Stoere Stuiver

Algemeen

De zon schijnt volop dit vroege voorjaar. Het werk aan natuurherstel in de duinen van Noordwijk wordt langzaam afgerond en het broedseizoen doet zingend haar intrede. Terwijl boomleeuweriken stijgend hun baltsvluchten maken in het duin, sta ik voor een opening in het kniedraad aan de Duindoornweg in Boswachterij Noordwijk. Ooit was er een boekje met een educatieve rondwandeling door de Noordwijkse duinen. De rondwandeling voerde langs een geheim paadje door het duin.

Meer dan een decennium geleden werd de educatieve wandelroute de Stoere Stuiver bedacht. Een opdrachtenboekje dat kinderen vanaf de Stayokay door het duin voerde en over een paadje dat alleen herkenbaar was doordat er een stukje draad ontbrak langs de Duindoornweg. Maar zoals vaak met geheimen: er komen er al gauw mensen achter. En hiermee nam ook de zorg voor verstoring steeds meer toe.

Ieder jaar in het vroege voorjaar blijft er enkele dagen een tapuit hangen in de open duinen van Noordwijk. Het verhaal over de tapuit is een beetje droevig. Ooit was het een algemene broedvogel van het open duin, maar door de sterke vergrassing en toename van struiken verdween zijn leefgebied. De konijnen namen af en daarmee ook de konijnenholen die tapuiten gebruiken om in te nestelen. Toen ook de insectenstand kelderde, was er voor tapuit geen plek meer.

De afgelopen tijd hebben we veel van het duin in Noordwijk weer geschikt gemaakt als leefgebied voor de tapuit. De open ruimte is veilig en overzichtelijk voor de jagende tapuiten en biedt ruimte voor konijnenholen. Als de insecten hun plek weer weten te vinden, zal de grote broer van de roodborsttapuit wellicht weer een plekje weten te vinden voor een succesvol nest.

De favoriete plek voor de tapuiten die nu op bezoek komen is het stuk tussen de Duindamseslag en de Golfbaan. Het gebied waar we hard gewerkt hebben aan een mooi open duin ligt tussen de Fazantenslag en de Duindoornweg. Het laat zich raden welk stuk ligt tussen de twee gebieden die één aangesloten tapuitenland zouden kunnen zijn. Juist daar waar dat oude Stoere Stuiverpaadje ligt. Of beter lag.

Vanaf 15 maart (de start van het broedseizoen) maken we het draad dus weer dicht. Het educatieboekje is opgedoekt, de routepaaltjes opgeruimd en het geheime paadje is weg. Het broedseizoen is immers de tijd voor de kleintjes. Als honden netjes zijn aangelijnd en mensen op de paden lopen, dan krijgen vogels ruimte om te werken aan hun kroost. En wie weet besluit de tapuit dit of volgend jaar zomaar dat de Hollandse Duinen een prachte plek zijn om de kleintjes groot te brengen.

Uit de krant