Nog 28 dagen… | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Nog 28 dagen…

We naderen heel langzaam maar zeker het uur U. Op 9 april moet de coalitie en met hen het college met de billen bloot. Dan zijn de door hen gewenste 100 dagen van dispensatie voorbij. Eindelijk, zou ik zeggen.

Natuurlijk had ik begrip voor het feit dat de Noordwijkerhouters in de raad, aanvankelijk over te weinig dossierkennis beschikte. En dat de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen bij grote broer Noordwijk iets zijn die voor hen horen bij de onbekende grotemensenwereld. Maar de politiek geïnteresseerden en de kandidaat-raadsleden hadden zich volgens mij toch al een jaar lang kunnen voorbereiden. Na nog eens 2 extra maanden in 2019 vind ik dat er nu toch ruim voldoende tijd is geweest om de noodzakelijke dossierkennis op peil te brengen. Gemeenteraadslid vind ik bepaald geen vrijblijvende hobby maar een zeer serieuze zaak. En raadslid zijn van fusiegemeente Noordwijk een eervolle aangelegenheid die grote verplichtingen kent. Het moet nu heel snel over zijn met ´ich habe es nicht gewusst'. En tijdens de raadsvergadering bij herhaling zeggen ´bij ons in Noordwijkerhout´ kan vanaf vandaag zeker niet meer. Ik hou het de raadsleden heel graag voor: ´Na de fusiedatum van 1 januari werden wij met elkaar één gemeente Noordwijk. Het ´Bij ons in Noordwijkerhout´ kan nog over Carnaval maar mag vanaf nu niet meer gebruikt worden als excuus voor politieke onwetendheid.

Ik pleit vanaf nu met nadruk voor veel meer eenheid en hoop van harte dat die verschrikkelijke lelijke viervleugelige vlinder, die Goedhart en Rijpstra in een glazen potje stopten toen men aan de voorbereiding van de fusie begon, vandaag nog uitvliegt en Noordwijk nooit meer aandoet. Jarenlang hebben Noordwijkers zich ingezet om de verschillen tussen Zeeërs en Binders weg te werken. Om een eenheid te smeden. Steeds weer werd de nadruk gelegd op 'samen een eenheid vormen'. En met succes. Maarten en Krijn en het OF zien geen grenzen meer als het gaat om ondernemend Noordwijk. Sociëteit Socius legt nadrukkelijk de verbinding tussen alle plaatsgenoten en met succes.

Dorpsnationalisme en egoïsme moeten vanaf nu naar de achtergrond. De wijken Boerenburg, Middengebied, Grashoek en Boechorst bijvoorbeeld willen en kunnen we toch niet labelen met 'Zee' of 'Binnen'. Er bestaan slechts gemeentegrenzen. Wijkbewoners willen geen hek om de wijk en zitten niet te wachten op positieve of negatieve discriminatie vanuit de politiek. Helemaal niet. Noordwijkers zijn verstandig genoeg en beseffen best wel dat een eenheid vormen van groot belang is. Dat de politiek vanuit eigen belang en eigen agenda kent is een zekerheid als een koe. En dat je zo'n groot beest niet over het hek hoeft te tillen maar dat men gewoon het hek moet openen, dat weten Noordwijkers al lang. Dus wijzen we de Koetillers op het feit dat wij Noordwijkers heel graag keihard willen werken aan de eenheid. Daarbij geen grenzen of afrasteringen. Gewoon het hek wijd open.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>