Zoals het er nu uitziet is er in de toekomst een leeg politiebureau in Noordwijk. | Foto: WS
Zoals het er nu uitziet is er in de toekomst een leeg politiebureau in Noordwijk. | Foto: WS Foto: Picasa

Sluiting politiebureau overvalt Noordwijkers

Algemeen

Het nieuws dat het Noordwijkse politiebureau op de nominatie staat om te worden gesloten roept veel vragen op. Niet alleen vanuit de politiek maar ook vanuit de bevolking, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Hierbij ongerustheid door over diverse belangrijke lokale taken van de politie zoals optimale dienstverlening.

Een badplaats, zoals Noordwijk met een internationaal karakter, zonder een eigen politiebureau is voor velen zeer onwenselijke en onverkoopbaar.

Bovendien is er politieke ongerustheid en dringt de vraag zich op of lokale bestuurlijk politieke wensen kunnen blijven aansluiten bij de koers die door de bestuurders van de politieorganisatie wordt uitgezet.


Reorganisatie

De reorganisatie bij de politie is in volle gang, inclusief personele onzekerheden, interne spanningen en personele verschuivingen. Regionale basisteams in heel het land krijgen steeds meer te maken met de reorganisatie. Daardoor dreigt de Noordwijkse politiepost te verdwijnen en de organisatie richting het Katwijkse en niet richting de Bollenstreek te worden verlegd.

Op de sociale media reageren de inwoners massaal waarbij soms ongeloof en boosheid maar vooral berusting door klinkt. Wat we in Noordwijk wenselijk achten zal volgens velen nauwelijks invloed hebben op beslissingen die door de nationale politie gaan worden genomen. Dat de Noordwijkse politiek sterk genoeg zal zijn om sluiting alsnog te voorkomen wordt in twijfel getrokken.
Toch legt de politiek zich nog niet bij de dreigende sluiting neer.


Dienstverlening en veiligheid

Vanuit de politiek stelden de VVD, CDA en Lijst Salman Noordwijk vragen aan het college. De laatste vindt dat Noordwijk een eigen politiebureau dient te behouden om goede dienstverlening en veiligheid te waarborgen. Verder willen zij weten wanneer het college op de hoogte was en of er overleg over is geweest.

De VVD heeft vragen van gelijke strekking maar voegt daar vragen aan toe over de rol van voormalig burgemeester Rijpstra. Die naar aanleiding van eerdere geruchten en vervolgens mondelinge vragen hierover in juni 2018 nog de verzekering gaf dat Noordwijk ten alle tijden een eigen politiebureau zou houden.

Rijpstra verklaarde toen staalhard: 'Het is ondenkbaar dat de nieuwe gemeente Noordwijk, met 45.000 inwoners, geen eigen bureau zou hebben'.

De VVD-fractie wil nu weten wanneer het college op de hoogte was van de voorgenomen sluiting. Bovendien of er al pogingen zijn gedaan om deze sluiting alsnog te voorkomen. De liberalen zijn bovendien verbolgen over het feit dat de politiek dit bijzonder belangrijke nieuws uit de pers moest vernemen.

Dat laatste is ook een ergernis bij het CDA, dat bovendien vragen heeft over de procedures betreffende aanstelling van wijkagenten. De partij maakt zich daarnaast zorgen over mogelijke gevolgen voor de Noordwijkse brandweer die op dezelfde locatie actief is. Tot slot wil het CDA ook meer weten over de consequenties voor de strandpolitie en de plaats waar een gewenst meldpunt zou moeten worden gevestigd.

Uit de krant