Aanwinst voor Museum Noordwijk | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto:

Aanwinst voor Museum Noordwijk

De Stichting Vrienden van Museum Noordwijk heeft als doel het behoud en de uitbreiding van de kunstverzameling van Museum Noordwijk. Vol trots kon de stichting maandag 4 maart een bijzonder schilderij aanbieden aan het Genootschap Oud Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Door tussenkomst van Jacques Dekker werd op een veiling in Berlijn een schilderij van Leo Klein Diepold aangekocht. De voorstelling is het portret van een vrouw uit Noordwijk Binnen in de rouw. Herkenbaar aan de klederdracht en de soberheid door het gebrek aan sieraden.

Leo Klein Diepold was een in 1865 Dortmund geboren kunstschilder, die na zijn opleiding in Antwerpen en Düsseldorf, in Nederland belandde door een kortstondig huwelijk aan te gaan met de Nederlands Maria Voet en in Utrecht ging wonen. De vakantiemaanden bracht Klein Diepold door in Noordwijk en logeerde in Villa Wilhelmina en Villa Jacoba. In Noordwijk leert hij Ilse Tappenbeck kennen, dochter van de oprichter van Huis ter Duin Heinrich Tappenbeck. In 1906 trouwden zij.

Naast portretten, schilderde Klein Diepold ook Noordwijkse strandgezichten, natuurlocaties en opvallende gebouwen, waaronder het voormalig landgoed Offem, Calorama en de toren van de Oude Jeroenskerk. Vanaf 1900 woonde Klein Diepold in Villa Pirola. In Noordwijk kwam de schilder de eveneens Duitse schilder Ludolph Berkemeier tegen, die hij kende van de Kunstakademie Düsseldorf. In 1921 verhuisde Klein Diepold naar Berlijn, waar hij in 1944 overleed.

Het Museum Noordwijk is al in het bezit van een aantal werken van de voor Noordwijk belangrijke schilder Klein Diepold. De voorbereidingen voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk, dat in 2020 zal plaatsvinden, zijn inmiddels in gang gezet.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>