Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Burenhulp?

Algemeen

'Als de buurman op de deur klopt en om hulp vraagt, dan verleen je die hulp toch'. Dat was de reactie de Noordwijkse politiek nadat het arme Noordwijkerhout niet meer in staat bleek om als zelfstandige gemeente verder te gaan. Omdat de ambtelijke organisatie niet meer de noodzakelijk kwaliteit leverde.

Er kwam een stroomversnelling na de dreigbrief van voormalig burgemeester Goedhart. Waarin hij snelle actie gelaste. Noordwijk moest snel beslissen want anders zou men zich aansluiten bij Teylingen of Lisse. De burgemeester, die was aangesteld om de zelfstandigheid te waarborgen, ging samen met PUUR snel om. Inmiddels is de fusie een feit en heeft het voormalig armlastige Noordwijkerhout, heel sneaky democratische macht van hun rijke buren over kunnen nemen. Even tellen. In het college en Noordwijkerhoutse de meerderheid. De plaatsvervangend voorzitter van de Raad is een Noordwijkerhouter. In de grootse fractie in de raad slechts lokale Noordwijkerhouters. De democratische meerderheid van de raad telt veertien Noordwijkerhouters tegen dertien Noordwijkers. In de VVD is de familie Knapp samen met de Noordwijkerhoutse fractievoorzitter leidinggevend. Groen links is even als PUUR fifty-fifty. PvdA raadsfractie is volledig Noordwijkerhout. Deze week waren er de commissie vergaderingen en wat zien we? Jawel, de commissievoorzitters zijn Noordwijkerhouters. Ik bedoel maar. Inmiddels is al hardop uitgesproken dat de Noordwijkerhouters zich snel het Noordwijkse, met veel kennis, kunde en inzet gespaarde NUON-geld willen toe-eigenen. Om daarmee hun noodlijdende Schelft, inclusief het overbodig geworden zwembad, in leven te kunnen houden. Worden de Noordwijkse voorstanders van een fusie, waarvan ik er heel openlijk een was, mogelijk genaaid? We gaan het meemaken.
Deze week was er een initiatief van orthodoxe conservatieve Noordwijkerhouters, gesteund door een handvol Noordwijkse opportunisten en een likkebaardend organisatiebureau, om het Ondernemingsfonds naar de gossiemijne te helpen.
En daar zal het niet bij blijven. Bij SJC leeft nu al de grote vrees dat er door de Noordwijkerhouters een streep gaat worden getrokken door actuele nieuwbouwplannen. Woningbouworganisaties zien de toekomst somber in. Noordwijkers vrezen dat er 17 miljoen euro door het afvoerputje zal verdwijnen. Het is een feit dat de Noordelijke separatisten heel slim de meerderheid hebben veroverd. Ze gaan nu eerst het Ondernemersfonds dus executeren. Maarten van den Berg, Krijn van der Bent en alle andere hardwerkende ondernemende visionairs, die zich al jaren inzetten voor het ontwikkelen van de badplaats, zullen opnieuw de armoedige tocht met de pet in de hand, langs goedwillende ondernemers moeten gaan maken. Gaan we 20 jaar terug in de tijd? Staat ons nog veel meer te wachten? Ik zie in gedachten de mysterieuze veelzeggende glimlach van Goedhart
Ja, ja... 'Als de buurman op de deur klopt en om hulp vraagt, dan verleen je die toch'.

Uit de krant